Den virtuella verkligheten är årets julklapp

vrDet blev VR glasögonen som utsågs till årets julklapp. Men hur är känslan och vad krävs för att kunna spela egentligen.
– Det låter som en dyr men väldigt bra och spännande julklapp, säger spelentusiasten Johanna Anderberg.

Virtual reality glasögonen blev alltså årets julklapp när HUI research för 29 gången gjorde sitt val.
– Det är en helt ny produkt. Jag tror väldigt många kommer uppskatta den. VR ligger i sin början, det kommer komma mer spel och fler enheter. Det finns en otrolig potential för den här marknaden, säger Johan Bengtsson som är biträdande avdelningsledare på Elgiganten i Jönköping.

Det som finns att välja på just nu är främst HTC Vive och Oculus Rift, som båda kräver en dator med hög kapacitet för att fungera bra. Oculus Rift är gjord så att man ska sitta eller stå still medan HTC Vive ger betydligt större rörlighet där man även kan flytta sig fysiskt när man spelar. Även Sony har tagit fram VR glasögon men då krävs det att man har en playstation 4. Samsung har dessutom VR som man kan koppla till vissa av deras telefoner.

På Elgiganten i Jönköping kan kunderna komma in och prova på.  Johanna Anderberg är en av dem som testat:
– En unik känsla, inte likt något annat. Spelkänslan är kvar och det ger en upplevelse av att du är i spelet på en helt ny nivå, säger Johanna efter att ha testat HTC Vive.

Problemen med VR som julklapp är det höga priset. Till Playstation 4 kostar det över 4000 kronor och HTC Vive som i dagsläget kan anses som den ledande produkten kostar över 9000 kronor, dessutom krävs en bra dator eller en PS4 vilket också kostar pengar. Som med alla tekniska produkter går utvecklingen snabbt framåt och det som är bäst nu kan ha blivit omsprunget av en annan produkt om bara några månader.
– Man borde egentligen vänta tills de har kommit ut med en som är mycket bättre än de här första modellerna som har kommit ut nu. Frågan är om man kan hålla fingrarna i styr tills dess, säger Johanna Anderberg.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up