Var femte tjej Calle hittar i en dejtingapp visar sina fötter: "Man blir knäpp"

År efter år har dejtingexperter tjatat om att killar ska sluta lägga upp profilbilder på dejtingappar där de håller upp en fisk.  Fast många tjejer fotar stolt sina fötter – som en del av sin profil. Det här har blivit ett fenomen som singlar blir tokiga på. 

Calle Hjelmerus i Gävle har varit singel sedan sommaren och har laddat ner en dejtingapp. Han scrollar ofta i sitt flöde för att hitta en perfekt match och något han alltid noterar är en specifik kroppsdel. 

– Det är fruktansvärt många tjejer som fotar sina fötter. Jag tror det signalerar att man gillar att resa. När man ser tusen fötter på raken, så blir det konstigt, säger han.

Han förklarar att den typiska fotbilden är kvinnor som ligger på en strand eller i  en båt och han tror att de tycker att fotot ger en varm känsla. Calles killkompisar brukar  hänga på puben över ett eller två glas öl och skoja om dessa fötter. Dock hindrar det inte Calle från att högersvajpa på tjejerna och han tycker att de har en spännande profil i övrigt.

– Det är ingen kille som inte sett fotbilderna. Fötterna spelar ingen roll, men det är ett knäppt mönster. Det är ingen konversationsstartare direkt.

Dejtingexperten: Därför lägger män och kvinnor upp bilder på fötter och fiskar

Jacqueline Joo är en av Sveriges främsta dejtingcoacher och en av de vanligaste frågorna hon får är hur man kan skapa den bästa profilen på dejtingappar. Hon har en singelkurs som heter “Psykologin bakom dejting” där hon dissar profilbilder på män som bär en stor fisk. Hon tycker att män rätt ofta lägger upp sånna bilder på dejtingappar. Men är friluftsgubbens fiskbild motsvarigheten till strandbrudens fotbilder?
Jacqueline Joo, dejtingcoach

Ja – det tycker faktiskt dejtingexperten. Hon anser att när kvinnor och män lägger upp profilbilder på fötter och fiskar, så visar det att de är lata och inte kreativa.

Dock finns det ett psykologiskt fenomen bakom dessa beteenden. Hon menar att kvinnnor fotar sina fötter för att föreviga semesterminnen och visa en fin plats de är på. Gällande män som lägger upp fiskbilder, förklarar hon att det beror på att de är stolta över sin fångst och vill visa ”vad de kan”.

– Ur ett evulutionärt perspektiv så har män haft en press på sig att kunna jaga och fiska är ju en sådan viktig egenskap som man stolt vill visa upp för att attrahera en partner, säger hon.

Så det strandbruden och friluftsgubben på dejtingappar har gemensamt är att de är stolta över sina fötter och fiskar – ett fenomen som dejtingexperten ratar. För hon vill att singlar ska lägga lite mer kärlek i sin dejtingprofil

Författare

Tania Gazi

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4