Nora tycker fler borde bli unga mammor

Sedan flera år tillbaka har Nora vetat att hon vill bli mamma i ung ålder. När Nora var 19 år blev hon gravid med sin första son. Idag är hon 21 år gammal och har precis blivit trebarnsmamma.

För 21-åriga Nora har drömmen om att bli en ung mamma funnits sedan tidig tonår. För en del kommer graviditeten som en överraskning eller blir oönskad, men för Nora var det planerat. Hon ville bli en ung mamma så fort hon slutade skolan och tog studenten. 

I skrivande stund är Nora höggravid och väntar tvillingar, som bara är några dagar bort. Det är hennes andra graviditet men hon utesluter inte att det är den sista. 

De stora fördelarna med att bli mamma ung är främst energin, orken och lusten. Hon förklarar också hur kroppen har det lättare och orkar med mer. 

– Jag vill växa upp med mina barn och uppleva saker ihop med dem, säger hon. 

Hon har inte känt ett behov av att resa och festa, som flera av hennes kompisar har gjort. 

För Nora har det varit viktigt att hennes son inte ska ha fått hindra henne, utan han har alltid fått hänga med på allting. Detta ser hon som en fördel då han får lära sig mer, då de gör saker tillsammans.

– Bara att man har energi och orken för att kunna hitta på en massa. Vi håller samma energinivå, säger hon.

 Hon har tagit sitt ansvar till fullo och prioriterat sin son före allt annat. 

– Jag har trivts bäst med att vara hemma med honom, eller hitta på saker som han kan hänga med på. 

Nora kommer själv från en stor familj, med en mamma, pappa och fyra bröder. För både hennes mamma och mormor kom föräldraskapet runt 20-års åldern, så därför har det också känts naturligt.

Hon rekommenderar tjejer att bli mamma i ung ålder och tipsar om att gå klart skolan, flytta hemifrån och ta körkort. Men också gärna att ha en fast anställning innan, för trygghetens skull. Men i övrigt så ser hon bara fördelar med ett ungt moderskap. 

– Det är så självklart att jag är hans mamma och att det är min son, säger hon.

Ensamstående

                                                          

År 2020 när Nora var 19 år gammal så blev hon gravid med sin första son, som föddes för snart två år sedan. Graviditeten gick enligt plan och hon blev till hennes glädje gravid vid första försöket. När sonen kom till världen var Nora en lycklig och stolt mamma. Nora levde då tillsammans med sonens pappa, men ganska kort efter födseln så lämnade pappan henne och sonen. Han fråntog sig också vårdnaden om sin son. 

– Min enda nackdel var när jag blev ensamstående. Jag kände mig låst hemma och jag kände mig väldigt ensam, förklarar hon. Detta blev i stunden en sorg för Nora, då det blev tufft att se andra föräldrar tillsammans med deras barn då hon själv var ensam. Hon kände också en oro och sorg inför framtiden, om sonen inte skulle få växa upp med en pappa. 

– Det kändes jobbigt att inte kunna ge honom en pappa som fanns där och jag undrade vad jag gjort för fel, säger Nora.

Mamma, pappa, barn

                                                                    

Nu idag lever de tillsammans med en ny man i familjen, som är styvpappa till sonen och pappa till tvillingarna. De kallar honom för pappa trots att det inte är hans biologiska son, men för dem känns det självklart. De har valt att inte göra skillnad på barnen, utan det ska inte spela någon roll oavsett hur deras dna skiljer sig. 

– Som tur är har vi det bättre idag och min sambo är verkligen världens bästa styvpappa till honom. Det märks inte att det inte är hans biologiska son. 

– Men just där och då var man extremt orolig, om han skulle växa upp utan det. Det var svårt psykiskt att se andra familjer vara mamma, pappa och barn, berättar hon.

Idag har de ingen kontakt med sin sons biologiska pappa, men hur det blir framöver återstår att se.

Tonåringar som får barn

Hur ser åldern ut för förstagångsföderskor och hur vanligt är det att tonåringar får barn i Sverige? 

Enligt SCB födde 454 tonåringar barn under samma år som Nora för första gången blev mamma. Enligt Socialtjänsten ägde totalt 113 900 förlossningar rum runt om i landet. Procentuellt så är det 0,4 procent av alla mödrar som är tonåringar, alltså under 20 år. 

Medelåldern för förstagångsföderskor var 29,6 år, under 2021. Siffrorna visar på att det vanligaste är att få barn och bli förälder vid närmare 30-års ålder. 

Mötet med fördomar

Några nackdelar ser hon inte med att bli mamma som ung. Men däremot så poängterar hon att det är fördel om pappan till barnet känns redo och är med på vad det innebär att bli föräldrar och kunna ta det ansvaret. 

När hon berättade att hon var gravid blev hon inte ifrågasatt eller fick några kritiska frågor. Hon upplever att hon har blivit bemött positivt. För hennes vänner kom det heller inte som en chock, då de har vetat om att hon alltid velat bli en ung mamma. Men däremot har hennes vänskapsrelationer med flera kompisar blivit isär på ett naturligt sätt, då de levt helt olika liv. 

Hon berättar hur hennes kompisar har prioriterat att festa och leva ett annat typ av liv. Nora har istället helt prioriterat ett liv tillsammans med sonen hemma. Därav har kontakten inte varit särskilt kontinuerlig.

Höggravid med tvillingar

                                                                                                                                

Nora är själv tvåäggstvilling och har själv känt att hon skulle få tvillingar. Det finns även fler tvillingpar i hennes släkt. Då det är ärftligt med just tvåäggstvillingar så ökar chanserna, berättar hon.

– Jag har alltid känt på mig att jag ska få tvillingar, så för mig blev det ingen chock, säger hon.

I skrivande stund är Nora nybliven mamma till ett par tvillingar. Vid intervjutillfället så var de däremot några dagar bort.

Nora och mamma Nora

När hon idag tänker tillbaka på tiden och livet som var innan hennes son, har hon svårt att tänka sig ett liv utan honom. Han känns så självklar. För Nora var det givet och kändes naturligt att bli mamma. Nu har hon svårt att både tänka tillbaka och förstå hur livet var tidigare. 

– Nu är jag mamma, det finns ingenting annat.

För henne är det fascinerande att man glömmer så snabbt. 

– Det känns som att han alltid har funnits här, men han är inte ens två år gammal än, säger hon.

Framtiden och tips till andra

                                          

Nora har alltid velat ha en stor familj med många barn. Men hennes mål har trappats ner allt eftersom under åren. 

– Det kanske är klart efter dessa två, men vi får se. Men jag vill max gå igenom tre graviditeter, säger hon.

En anledning till det är att hon vill kunna se alla hennes barn och ge dem tid, men också kunna ge dem en bra uppväxt, rent ekonomiskt.

– Ja, bli mamma tidigt, men inte för tidigt, säger hon.

Hon själv rekommenderar därför unga tjejer att få barn i tidig ålder, på grund av flera fördelar. Några grunddelar bör man dock ha klart innan, tycker hon. Att ha gått klart skolan, flyttat hemifrån och att ha jobbat lite, för att få en okej mammapenning. En fast anställning är ju också absolut det bästa just för tryggheten, förklarar Nora. Hon själv hade inte det när hon blev gravid och för hennes del har det löst sig ändå. 

En annan fördel är ju såklart också att det är en bra pappa som man litar på och som är med på föräldraskapet. 

– Jag skulle råda att vara lite yngre och inte vänta för länge, säger Nora.

Senaste artiklar

Reporter

Sandra Andersen

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4