Löftet om “aldrig mer” klingar falskt​

Foto av taggtråd

I lördags den 27 januari var det minnesdag för Förintelsens offer. En dag som FN benämnt som internationell minnesdag för alla dem som dog. Förintelsen var en fasansfull historisk händelse som kom med ett löfte från omvärlden att något liknande aldrig skulle ske igen, men det löftet klingar falskt.

I Xinjiang, Kinas nordöstra provins, bor den muslimska minoriteten uigurer. Men att tillhöra en etnisk minoritet i Kina är inte riskfritt. Sedan 2017 har miljontals uigurer fängslats på godtyckliga grunder och satts i omskolningsläger. Läger som enligt det kinesiska kommunistpartiet är frivilliga. 

FN har fördömt omskolningslägren som dem menar liknar koncentrationsläger. Uigurer har enligt FN fängslats delvis på grund av att dem: har fötts ett visst år, burit slöja, laddat ner Whatsapp, ansökt om pass men inte rest utomlands eller ”varit en farlig människa”. Det förekommer också sexuellt och könsbaserat våld. Enligt nyhetskanalen Sky News har vissa omskolningsanläggningar nu utökats, vilket har kunnat verifieras med satellitbilder. 

Kamp mot terrorism

Anledningen till att lägren uppfördes är enligt kinesiska kommunistpartiet kampen mot terrorism, som påbörjades 2005. Och så här har det ofta låtit genom historien. En regim inleder vad som verkar vara ett legitimt mål, men det är egentligen en politisk taktik för att utradera en folkgrupp. 

Fördömanden från FN i all ära men världen tittar bort. Kina är en viktig handelspartner för såväl Sverige som andra EU-länder. Det gör det obekvämt och svårt att ingripa. Det pågår också slavarbete inuti lägren, men i vilken utsträckning är svårt att veta. En sak är däremot säker, det finns inga garantier att produkter från Kina har producerats under etiska arbetsförhållanden. 

Hittills har inget land ingripit militärt. Det enda som kommer är fördömanden, som helt ärligt talat inte hjälper uigurerna ett dugg. Detta trots löften om att ett folkmord liknande förintelsen aldrig fick ske igen. 

Krig leder förstås inte per automatik till något bra och lidanden mellan olika folkgrupper ska inte likställas. Däremot tål det att tänkas på att historien upprepar sig framför våra ögon, och vi gör ingenting. Så nästa gång du köper en produkt där det står Made in China, fundera på vad du kanske bidrar till. 

Reporter

Karolin Fridell

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4