I kväll sänds dokumentären ”100 dagar” i Sveriges Television där man granskat Sverigedemokraternas första 100 dagar vid makten och SD har redan spelat vågmästare vid omröstningar i riksdagen.
Men, i Jönköpings kommunfullmäktige har de inte gjort något större avtryck under sin första mandatperiod.

Sedan första kommunfullmäktigesammanträdet efter valet så har Sverigedemokraterna varit uppe i talarstolen endast en gång, under budgetdebatten då man diskuterade hur integrationsmedlen skulle fördelas.

– Och självklart satte de sig tvärt emot det. Men annars har jag nog inte sett dem framträda över huvud taget, säger Jerry Hansson (v).

Annars har Sverigedemokraterna fört en ganska anonym tillvaro i Jönköpings egen riksdag. Inte ens när Vänsterpartiet gav förslag på att staden ska låta resa ett monument för Resandefolket.

– Det var ingen som röstade emot vårt förslag, inte ens SD. Då gick jag upp i talarstolen och tackade fullmäktige för ett enigt beslut.

– Samtidigt är jag inte helt överraskad. Det handlar om så konkreta och specifika frågor inom kommunpolitiken att de kanske inte har satt sig in i det än, säger Hansson.

Moderaternas Peter Jutterström är inne på samma linje. Han tror att mycket handlar om att SD inte är varma i kläderna än, man har till exempel inte lagt en enda motion än.

– Jag är överttygad om att det blir mer i framtiden. I början är det så mycket att lära sig och ta in, det är en utbildning för dem också. Vad jag förstått så har ingen av deras representanter varit politiskt aktiva tidigare.

Han har även en annan teori när det gäller den mindre aktiviteten i kommunfullmäktige.

– Jag tror att de får propåer från Stockholm om vilka frågor de ska sätta sig in i, vilket gör att de säkerligen inte hunnit format den lokala profilen än, säger Jutterström.