Förra veckan var vi i J2 på studiebesök i Bryssel. Syftet med besöket var att få en inblick i hur EU fungerar. Vi fick träffa både politiker, journalister och medlemmar av diverse organisationer som på olika sätt arbetar med EU.

Vi kom dit på kvällen den 10 november och dagen efter hade vi en heldag på EU-kommisionen. Först fick vi lyssna till ett föredrag om utvidgningen av EU som bland annat involverade Turkiet. Vi fick också lära oss om Europe by Satellite som sänder sammanträden och presskonferenser från EU på nätet.

Sen fick vi sitta med vid en pressbriefing där media får chansen att ställa sina frågor om EU:s politik direkt till kommissionärernas talespersoner. Catrine Norrgård, som arbetar i vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmströms kabinett, berättade om vad hon gör. Monica Westeren arbetar som presstaleskvinna på EU-kommissionen och även hon hade mycket att berätta om sitt arbete. Efter det var besöket på kommissionen slut.

Nästa dag besökte vi EU-parlamentet. Där fick vi bland annat träffa Ulrika Bergsten som jobbar som korrespondent åt SVT med hela Europa som bevakningsområde. Hon är stationerad i Bryssel. Per Heister jobbar med pressrelaterade frågor åt den Europeiska partigruppen EPP (European People’s Party) där bland annat svenska Kristdemokraterna är medlemmar.

På kvällen skulle vi äta middag med Alf Svensson, men vi träffade honom även i samband med vårt besök  på parlamentet där han berättade om sitt arbete och vi fick även chansen ställa frågor. Det blev en väldigt givande diskussion som även fortsatte senare på kvällen i samband med middagen.

Den sista dagen i Bryssel besökte vi AidEx som är en mässa med fokus på bistånds- och utvecklingsarbete som hålls varje år i Bryssel. En av organisationerna som medverkade på mässan var Röda Korset. Virginie Louis arbetar som kommunikatör på deras EU-kontor. Förutom att berätta om deras arbete i bland annat Afrika höll hon också ett föredrag om World Disasters Report 2013 som fokuserar på teknologins betydelse i samband med katastrofer.

 

G-BVQ5VFQ7W4