Att dricka mycket energidryck kan vara farligt. I USA där dryckerna innehåller mycket mer koffein syns effekterna tydligt, barn har enligt en vetenskaplig studie fått hjärtproblem och epilepsi liknande anfall efter att ha druckit dem. Här i Sverige är situationen inte lika allvarlig men här syns ändå liknande tendenser.

 

Allt fler dricker energidrycker. De innehåller koffein som kan göra den som dricker dem piggare för stunden. Dryckerna kan också orsaka illamående, skakningar, kraftiga kräkningar och hjärtklappning. Giftcentralen får ofta in samtal från personer som har de här symptomen.

–      Det är sällan någon direkt fara, bara obehagligt om man är ovan, säger Markus Tellerup på Giftcentralen.

Han berättar att det oftast räcker med att avvakta, efter ett tag försvinner biverkningarna av sig själva. Ibland råder Giftcentralen ändå de drabbade att uppsöka en akutmottagning. Där kan patienten få hjälp med att få stopp på kräkningar och att mäta puls och blodtryck. I enstaka fall kan det även bli aktuellt att sätta in dropp.

Markus Tellerup känner inte till något fall där ett barn har druckit för mycket energidryck.

–      De flesta är tonåringar eller äldre, säger han.

 

På Ryhovs sjukhus i Jönköping får de sällan in patienter som har fått biverkningar efter att ha druckit energidryck. Anna Wolgast är dietist på sjukhuset och har inte stött på ett enda fall.

Hon har däremot läst mycket om trenden och vet att det är lätt att bli beroende av dryckerna, vilket i längden kan ge hjärtklappning, sömn- och njurproblem.

Eftersom en burk energidryck i Sverige innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe tycker inte hon att det är ett jättestort problem.

–      Jag tror inte alls det är farligt att ta en enstaka, säger Anna Wolgast.

 

                                                                                                                                  Linda van Lith

G-BVQ5VFQ7W4