Speedwayföraren Alexander Woentin från Elit Vetlanda blev igår uttagen till U21-VM-kvalet. Han är en av förbundskaptenen Mikael Karlssons två uttagna. – Det kommer bli nervöst, säger Alexander Woentin.

Alexander på Hasses Motorstadion i Vetlanda.
Bild: Martina Ståhl Photography

Svenska Motorcykelförbundet meddelade under tisdagen vilka två förare som skickas till kvaltävlingen i juni för att tampas om platserna till VM-slutspelet. Det blir Vetlandas Alexander Woentin och Masarnas Philip Hellström-Bängs och Vetlandaföraren är rutinerad sedan tidigare.

– Det kommer bli kul och jag ska göra allt för att gå till slutspelet igen. Jag har varit där två gånger tidigare, säger han.

Båda gångerna har han slutat på 14:e plats i VM-sammandraget. Bästa placeringen i en enskild deltävling var tolfteplatsen i tyska Güstrow 2017. Men Alexander hoppas på bättre resultat i år.

– Jag blev trea i U21-EM förra säsongen och det är i princip samma startfält så har jag en bra dag kan det bli pallplats. Har jag en sämre tävling kan man hamna långt ner i listan. Men jag har siktet inställt på pallen, säger han.

I väntan på att den försenade premiären av Bahausligan (elitserien) ska dra i gång första juni har Alexander tävlat i Polen för Unia Tarnóv och nu väntar träningsmatcher mot Målillalaget Dackarna.

– Det har inte gått så jättebra för mitt polska lag, men för mig har det gått helt okej i andra divisionen som jag kört. I Sverige har det bara funnits träningsmöjligheter under våren. Men det blir kul att tävla på svenska ovalbanor igen med matcher mot Dackarna i nästa vecka, avslutar han.

Stefan Gidius som är ordförande för Elit Vetlanda Speedway är nöjd över Alexanders kvalplats och menar att det betyder mycket för samtliga.

– Det här är jättebra och ett lyft för både honom och föreningen. Det är absolut inte oväntat att han fick platsen med tanke på att han är väldigt duktig. Stämmer allt för Alexander kommer han gå väldigt långt, säger Gidius.

VM-kvalet går av stapeln 12:e juni med två kvalgrupper. En i Güstrow där Alexander deltar och den andra med Philip i lettiska Daugavpils. De sex främsta förarna i varje kvaltävling tar sig till till slutspelet i höst.

Finalspelet U21-VM 2021
4 september: Stralsund, Tyskland
25 september: Krosno, Polen
1 oktober: Pardubice, Tjeckien

Josef Jacobson
j20jajo@svf.fhsk.se