De senaste dagarnas väder har gjort det väldigt halt på Jönköpings gator.
Trots att det sandas intensivt är det många som har det svårt att ta sig fram på det isiga gång- & cykelvägarna.

Peo Jonsson på Team Sportia i Jönköping ger tips på hur man kan undvika den värsta halkan.
– Broddar är riktigt bra och det är en väldig åtgång på dem. Men sen har vi även dubbskor som faktiskt fungerar som löparskor.
Trots broddarnas popularitet finns det gott om dem i butiken och Peo Jonsson berättar att de beställer omkring 100-150 stycken i veckan.
– För något år sedan var det ju nästan rullatorvarning på broddarna, men idag är det många i alla möjliga åldrar som kommer in och köper dem.
Det är många som ställer in cykeln under vintern, men enligt Peo Jonsson är det inget måste, ens under den värsta halkan.
– Om man byter till dubbdäck på cykeln går det bra att cykla. Vi är nog 10 personer på jobbet som cyklar näst intill dagligen, och nu finns det till och med dubbdäck som gör att man kan cykla på blankis. Jag cyklar hellre med dubbdäck, än går med vanliga skor.

På Stadium i Jönköping har de bara ett par broddar kvar och butiksbiträdet Lovisa Sjölander är inte säker på när de kommer få in fler.
– Det är verkligen många som kommer in och frågar efter dem, och det är fler som köper i år, jämfört med förra året. Det är ju så halt.

Elin Arbfors, produktionssamordnare på tekniska kontoret uppger att det nya kontaktcentret har fått ta emot många samtal angående väglaget.
– Vi ser över allt som kommer in och just idag vet jag att det sandas på många ställen i stan.

En av de som är kritisk mot väghållningen är Helena Engqvist.
– Det är verkligen fruktansvärt halt ute, så det är tur att jag har broddar på mig. Det är
inte mina, utan jag har lånat dem, och provar dem för första gången idag. Men det är stor skillnad, och jag ska köpa mig ett par egna så snart jag hinner.

Emma Brännman och Lisa Sandström

G-BVQ5VFQ7W4