Under tisdagen tog förbundskapten Janne Andersson ut truppen till sommarens fotbolls-EM för herrar. Med i truppen är, föga förvånande, Värnamosonen Viktor Claesson.

– Ett bevis på att det går att lyckas från IFK Värnamo, säger Fredrik Lingeskog, ordförande i klubben.

Fredrik Lingeskog. Foto: Privat

Viktor Claesson, som numera är proffs i den ryska klubben Krasnodar, har IFK Värnamo som moderklubb och spelade där fram tills övergången till Elfsborg 2012. I Värnamo gjorde Viktor sin första match i superettan och utvecklades till en viktig kugge i laget. 2012 tog han för första gången i plats i landslaget och nu, nio år senare, är han återigen med för att representera Sverige i sommarens EM-slutspel. En uttagning som betyder mycket för moderklubben.

– Det betyder jättemycket. Dels är det väldigt roligt att följa Viktor, sedan är det ett bevis på att det går att lyckas från IFK Värnamo, säger Fredrik och menar att klubben har viktig för hans framgång.

– Det är många faktorer som har betydelse, men jag hoppas verkligen IFK Värnamo är en del av det, säger han. 

“Kunnat hävda oss i Europa”

Viktor Claesson är inte den första landslagsspelaren från IFK Värnamo. Personer som Jonas Thern och Michael Svensson har fostrats i klubben och den förstnämnda vann även guldbollen som Sveriges främsta fotbollsspelare 1989. Att klubben har så pass många profilstarka namn menar Fredrik kan locka över spelare till klubben.

– Det är något de väger in i sina beslut, att vi lyckats att få fram dessa spelare, säger han och fortsätter:

– Hade vi haft alla de spelarna hemma i IFK Värnamo hade vi inte bara kunnat hävda oss i allsvenskan. Vi hade kunnat hävda oss i Europa.

Fotbollsfeber i Värnamo

Fredrik poängterar Viktors roll för klubben men är också tydlig med att rollen han bär sträcker sig längre än bara till medlemmarna.

– Hela Värnamo tycker det är väldigt roligt och intresset ökar ju kring landslag och fotboll med Viktor med. Vi är jättestolta, det är ju inte bara IFK Värnamo, utan hela Värnamo, som stad, är stolta över Viktor. Det, tillsammans med att vi nu leder superettan gör att det pratas mycket fotboll i Värnamo, säger han.

Reporter: Elmer Rikner
j20riel.svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4