Ryktet säger att detta var 10 000 000:e gången som Det ska va gött å leva ebbade ut i publikens ovationer på en revyscen i Sverige.

Sönderspelad är det första ord som kommer ploppar ut ur min ryggrad när jag tänker på avslutningsnumret, och det samma gäller intromelodin till klassiska Macken. Och Husvagn.

Men visst går låtarna hem.

Vissa nummer får bara inte missas när Galenskaparna – eller i det här fallet After Shave & Anders Eriksson – uppträder.

Förutom de givna numrena är just urvalet av sketcher ett av skälen till att jag vill hylla dessa gubbar.

Under första akten valdes numrena med hjälp av ett lyckohjul. I potten låg bitar som de hängivna fansen minns med stor glädje, men som inte framförts i missbrukande mängd.

Slumpen bjöd oss till exempel på klassiker som Svärföräldrarna, Spanarn, Bara sport och Brysselsteget.

Att Galenskaparnas är decennier från sina glansdagar, och att de på Spira i Jönköping får klara sig utan hjärnan och storstjärnan Claes Eriksson, hanterar man på ett bra sätt.

Sketcherna är ju redan skrivna (och återberättas ordagrant så när som på att Per Fritzell säger “sträckta armar” i stället för “raka armar” när Knut Agnred gör den världsberömda filippinska rondellen) och åldern vänder de till sin fördel genom en rad helfyndiga anspelningar.

Agnred säger till exempel, när han tar på sig en perukbeprydd hatt i rollen som svärfar Herman i Grisen i säcken från 1991: “Då skulle den få mig att se äldre ut. Nu får den mig att se yngre ut.”.

Trots det vill jag påstå att Agnred, 55, Anders Eriksson, 55, Jan Rippe, 56, och Per Fritzell, 56 ser, exakt likadana ut som de gjort i alla år. Också det är imponerande. Plus även till Fritzell som kompletterat sin blå husvagnsoverall med ett par Crocs.

Något negativt då? Anders Eriksson håller en obegriplig monolog inför avslutande Det ska va gött å leva. Han sade själv att det blev långt till poängen, men själv uppfattade jag aldrig någon poäng i historien om den inhyrda balettgubben.

Men avslutningen blir i mångt och mycket en svängande hitparad och efter showen kan jag faktiskt acceptera att slumpen fick lyckohjulet att utelämna monsterhiten Truckdriving song. Det var ungefär som att se en Metallica-konsert och bli snuvad på Nothing else matters, men ändå vara nöjd. Och dessutom: En show med Knut Angred i rollen som gymnasten Fritiof Konkas, Indien, är generellt sett bättre än en utan.

 

After Shave och Anders Eriksson

Kulturhuset Spira, Jönköping 21/1 2012

Betyg: 4/5.

 

.

G-BVQ5VFQ7W4