Guldet 2012 blev Sveriges andra i JVM-sammanhang.

Under JVM 2012 tog Juniorkronorna den andra JVM-guldmedaljen i historien. Mika Zibanejad blev matchvinnare med sitt 1-0 mål mot Ryssland.
— Gruppen hade många talanger som sedan tog sig sedan långt i sina karriärer, analyserar Roger Rönnberg, dåvarande förbundskapten för Juniorkronorna.

LÄS MER:
Förre HV-spelaren: ”Det bästa laget vinner inte alltid”
Idrottsvetaren: ”Vi har mer att välja på”
Bendelin om kritiska läget: ”Vissa petade bara i maten”

Efter att ha krossat Lettland med 9-4 i den första matchen i turneringen, blev den andra matchen mot Schweiz en nagelbitare. Juniorkronorna vann till slut på straffar med 4-3, liksom den avslutande matchen mot Ryssland i gruppspelet, men då efter förlängning. Med en tidigare vinst mot Slovakien med 9-1 också var Sverige direktkvalificerade till semifinal. Där hämtade Sverige upp ett underläge mot Finland från 0-2 till 3-2 efter straffar.

Finalen blev en riktig rysare. Där ställdes Sverige mot Ryssland, med storstjärnor som Yevgeni Kuznetzov och Mikhail Grigorenko för att nämna några. Sverige hade Rikard Rakell och Mika Zibanejad. Zibanejad blev matchvinnare, då han i förlängningen lyckades få med sig pucken vid offensiv blålinje och trampa sig förbi de ryska spelarna till ett friläge, där han kyligt la in en backhand bakom Andrei Makarov som vaktade den ryska kassen.

REVANSCHSUGNA

— Det var många faktorer som låg bakom det där guldet. Torgny (Bendelin) lyfte upp juniorhockeyn i Sverige på kartan och SVT började sända JVM och så vidare. Många i laget var med J18-landslaget året innan där de torskade finalen. De var revanschsugna och hade erfarenhet, förklarar Roger Rönnberg ödmjukt.

Vad ligger bakom att det andra guldet kom 36 år senare tror du?
— Vi hade många talanger i gruppen som sedan gick långt i sina karriärer. Juniorkronorna hade flera år innan haft chans på guldmedalj, men då studsade det inte riktigt rätt. Någon gång studsar det rätt och det gjorde det för oss. Gruppen satte också krav och coachade varandra.

Roger Rönnberg var förbundskapten under turneringarna 2011-2013. År 2011 kom Sverige fyra och 2013 blev USA för starka i finalen, vilket gav en andraplats.

Vad gjorde att det inte blev guld de åren?
— Det var små marginaler året innan och minsta marginal året därpå. Det är flera saker som samspelar kring det här. Jag analyserar inte resultat.

Vad vill du prata om då?
— Prestationer, säger Roger Rönnberg lugnt.

— Jag tycker man måste lyfta blicken och analysera nyktert. I en final kan man vara en studspuck ifrån guldet, men laget kan fortfarande göra bra saker under turneringen. Idag slåss vi om medaljerna och har en bra juniorverksamhet. Så var det inte riktigt förut, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER:
Förbundskaptenen om första JVM-guldet: ”Vi spelade riktigt bra”

DAGENS JUNIORKRONOR

Tomas Montén var assisterande tränare för Juniorkronorna under turneringarna 2014 och 2015. I år var han förbundskapten för första gången i JVM-sammanhang, där laget slutade på en fjärde plats efter en dyster torsk mot ryssarna i bronsmatchen.

— Vi skapade fler målchanser än ryssarna. Jag vet inte om vi var tillräckligt tuffa som gjorde att vi inte lyckades hela vägen till bronset. Det känns som ett misslyckande, eftersom vi var det bättre laget, kommenterar Tomas Montén, drygt tre månader efter bronsmatchen 2017.

Varför har inte Sverige tagit fler JVM-guld tror du?
— Det är en tuff turnering att vinna, men det känns som att spelarna inte är riktigt socialt redo. Våra spelare behöver några år till på sig att blomma ut ordentligt. Det syns inte minst i NHL bland annat.

Skulle du kunna utveckla det lite grann?
— Det är ju inte omöjligt att vinna, men det är jäkligt svårt. Jag tycker inte vi har samma grundmaterial som övriga nationer som kampas om medaljerna har. Om vi skulle spela samma typ av turnering en två-tre år senare, då skulle vi vinna. Det är jag helt övertygad om, förklarar Tomas Montén.

Vad är viktigast, att vinna JVM-guld eller få fram bra spelare till NHL? 
— Det är surt att vi inte fick bronset i år. Det var vi värda. Kanada och USA var betydligt bättre än oss i år, men inte ryssarna. Årskullarna skiljer sig ganska mycket från år till år också, det får man ha i åtanke. Sverige kan säkert satsa på att vinna fler guldmedaljer, men då skulle säkert spelarna sluta med hockeyn bara några år efter turneringarna. Det vill vi inte, säger Tomas Montén.

LÄS MER:
SVT-profilen: ”Är det ens ett mål att vinna med JVM-laget?”
Expressens krönikör: ”Hur fan kan han säga att allt är perfekt?”
Han coachade ”Foppa” och grabbarna: ”Peter hade några otroliga saker för sig”