JÖNKÖPING

Med stora annonser och kampanjpriser försöker gymmen locka till sig nya medlemmar. Nu efter nyår är det många som skaffar årskort men frågan är vem som vinner gymkriget?

I augusti 2010 öppnades portarna till Sportlife, ett nytt gym i centrala Jönköping som på några månader har lyckats rekrytera två tusen medlemmar. Men Benny Öhlund, ägare och VD på Atlantis Spa i Jönköping, är inte särskilt oroad för den nya konkurrensen. Med sina 6000 medlemmar är de fortfarande näst störst i Jönköping. På första plats kommer Friskis och Svettis med cirka 17 000 medlemmar. Men eftersom det är en ideell förening anses inte de vara en konkurrent på samma sätt för de andra gymmen.

Viktiga konkurrensmedel för gymmen är att ha rätt målgrupp, ett stort utbud av träningsredskap men även att vara först med det senaste i träningsväg. Både Sportlife och Atlantis Spa kör till exempel Zumba, ett latinoinspirerat danspass som blivit en mycket populär träningsform.

– Om Sportlife har två pass i veckan ska vi har fem pass, säger Benny Öhlund.

Särskilt nu i januari månad, efter julmat och nyårslöften om ett nyttigare liv ser gymmen en tydlig ökning av antalet sålda årskort. Atlantis Spa, med sina tre anläggningar i stan växer med 20-25 % i januari, enligt Benny Öhlund.

Rent prismässigt skiljer det inte särskilt mycket mellan de konkurrerande gymmen. Men att ha råd till att träna visar mer på vilken social status du har. För en ensamstående förälder eller en student kan 300-400 kronor i månaden vara en omöjlig utgift. Ändå har man valt att satsa på både barnpassning och träningspass för barn. Målgruppen går allt mer mot en mer familjeinriktad linje där alla i familjen ska kunna vara med.

– Vi sätter inte priserna själva, det bestämmer huvudkontoret i Göteborg. Men det är klart, vi är ett vinstdrivande företag och pengarna behövs till underhåll av träningsredskap, hyror och reklam, berättar Sofia Törnblad, instruktör på Sportlife.

Benny Öhlund menar dock att den hundralapp man betalar mer i månaden på hans gym även ger tillträde till relaxavdelningen samt tätare bemanning.

Ett problem man har på många gym är de olagliga preparat som förkommer. På Friskis och Svettis har man regelbundna kontroller och drogtester. Där har man också tillsatt en grupp som kontrollerar om någon verkar vara i riskzonen för ortorexi. (Överdrivet träningsbehov och lågt energiintag.) Även på Sportlife planerar man att börja med drogtester men på Atlantis Spa påstår man att det inte är ett problem.

– Vi har inte haft bekymmer med den problematiken tidigare och kommer därför inte ha några kontroller. Sen vad folk stoppar i sig hemma kan inte vi kontrollera, det är samhället som beskyller gymmen för problemet med denna typ av olagliga preparat, säger Benny Öhlund.

Sportlife kommer fortsätta med kampanjer och specialpriser för att locka nya medlemmar samt bygga ut sina träningslokaler med 400 kvadratmeter. Friskis och Svettis utökar sitt program med nya träningsformer. Atlantis Spa har trots konkurrensen gjort sitt bästa år och satsar även i år på att ha det bredaste utbudet. Vem som vinner kriget om Jönköpings motionärer återstår att se.

Julia Renli, Martina Bohl

2 svar

  1. Mycket bra skrivet! Kan se Benny Öhlund framför mig, hur han dunkar näven i bordet och ger sig fan på att Atlantis ska vara bäst. Hehe..

  2. Asså fan Benny är så jävla smart!!! Såg han på stan härom dagen,
    Riktigt stilig faktiskt med sin dotter Evelina. Dottern Evelina får vi
    Hoppas att hon följer sin fars spår och kanske tar över Atlantis-
    Spa en vacker dag! 🙂

G-BVQ5VFQ7W4