Vädret fortsätter att ställa till problem för fotgängare och cyklister. Anna Anell från Habo slog i huvudet så att hon förlorade medvetandet vid ett fall strax efter nyår. Trots att vägarna saltas och sandas har akuten på Länssjukhuset Ryhov fullt upp. Under gårdagen uppgick antalet som sökte akut hjälp till mer än det dubbla, jämfört med en vanlig dag.

Det var när Anna Anell, 41 år från Habo, tog ut hunden för en promenad ett par dagar efter nyår som det hände. Hon halkade på en lätt sluttande gångväg och slog i huvudet så att hon för en kort stund tuppade av.

– Det var som när någon på film halkar på ett bananskal. Marken bara rycktes undan, berättar Anell.

Hon vaknade av att hunden nosade henne i ansiktet. Anna Anell åkte inte dirket till akuten utan reste sig upp och traskade hem.

– Först trodde jag att jag brutit något och låg kvar på marken en stund. Tankarna gick ungefär ”jaha, vart ska man krypa för att få hjälp nu”. Men sedan kände jag mig okej och gick hem.

Anna Anell fick hjärnskakning när att hon halkade under en promenad. Foto:Privat


Dagen efter gick Anell till jobbet som planerat men kände då att något var fel.

– Jag fick yrsel och synförändringar. Då var det dags att åka in och kolla upp det och på sjukhuset fick jag diagnosen hjärnskakning,.

Nu är hon sjukskriven men på bättringsvägen. Hon kommer förmodligen att vara tillbaka på jobbet innan veckan är slut.

Jens Christian Larsen är biträdande verksamhetschef på ortopedkliniken på Länssjukhuset Ryhov. Enligt honom är det svårt att registrera hur många som  skadat sig just på grund av halkan men lägger fram tisdagen som ett typexempel.

– Igår klockan 15.00 hade sjutton personer inkommit till akuten på Ryhov. Det är mer än dubbelt så många som vi brukar ha. Tio av dem uppgav att de halkat och skadat sig, säger Larsen.

Halkan kan medföra svåra konsekvenser och påverka redan inplanerade operationer om många skadas allvarligt.

– Ett problem som kan uppstå är om många skadar sig allvarligt. Då blir det köbildning längre upp i systemet, när de ska in till operation.

Framöver är operationsschemat fyllt till max och Jens Christian Larsen uppger att man kan komma att behöva stryka en del operationer om det fortsätter så här. Han vill dock understryka att man hunnit ta hand om alla sina patienter även om antalet överskred det normala.

– Det är alltid en viss väntetid på akuten men vi har hunnit med alla dagens inkomna.

Trots att de skadade är fler än vanligt tycker Larsen att det är ett ganska imponerande lågt antal människor som söker hjälp på grund av halkan.

– Jönköpingsborna verkar över lag vara bra på att ta hand om sig och försiktiga när de ger sig ut, säger han.

Broddarna är populära bland Jönköpingsborna.


Ett tips för att undvika skador under promenaden är att ta på sig ett par broddar utanpå skosulan. Som journalistlinjen.nu rapporterade under gårdagen går dessa åt som smör i solsken just nu. Så nog verkar Jönköpingsborna ha förstått vad det är som gäller.

Text och foto: Emma Brännman

Ett svar

  1. Intressant läsning! Tur man inte står i kör för någon operation så här års. Ska tänka på det i framtiden.

G-BVQ5VFQ7W4