Hammerfall svarar Mustasch efter förra veckans genomkörare.
Gyllenhammars gäng satsade vågat och nytt, Cans gäng på säkra kort och efter två hårdrockshelger i Huskvarna står det 1–1.

Det är lätt att se likheter mellan två av Sveriges främsta heavy metal-akter.
Och i vår har de två Göteborgsbanden nästintill följts åt.
Efter att Mustasch tillkännagivit sin klubbturné dröjde det bara ett par veckor innan Hammerfall offentliggjorde sin – den första sedan 90-talet.
Lägg därtill det faktum att majoriteten av venyerna är desamma.

Bjuder på hits
Men också skillnaderna är påtagliga, framför allt på scen. Mustasch är kaxiga och vågade, vilket visas tydligt när man kör sitt nya album Sounds like hell, looks like heaven rakt upp och ner – från start till mål.
Hammerfall satsar på säkra kort och bjuder på en hitparad innehållande bara tre spår från fjolårets skiva Infected.
Ralf Gyllenhammar matar fansen med Jack Daniels och pratar om att ligga för evigt. Vad han gjorde med sin handduk innan han kastade ut den i publiken lämpar sig inte i skrift. Joacim Cans berättar barndomsminnen och hans bandmedlemmar bjuder på plektrum och trumpinnar.

Mustasch uppstickaren
Båda banden tycker – surprise, surprise – att Huskvarnapubliken är fantastisk.
Mustasch framstår som uppstickaren som vill peta undan Hammerfall från hårdrocksstadens metaltron. Genombrottet kom senare för det ansiktsbehåringsbetitlade bandet, men i dag är man inte långt efter. Man har sålt fler biljetter under den pågående turnén och spelningen i veckan var en fingervisning.

Norgren får hjälp
Men Hammerfall levererar i Huskvarna. Joacim Cans sång sitter utan märkbara skönhetsfläckar, låtarna är valda med omsorg och samarbetet på scenen är galant.
Som när Oscar Dronjak lekfullt hjälper Pontus Norgren att ta ackorden medan kollegan drar sitt plektrum över strängarna.
Ställningen efter de två metalgiganternas besök i Huskvarna? 1–1.

Mustasch
Teaterladan, Folkets Park, Huskvarna
2012–03–10
Betyg: 4/5.

Hammerfall
Teaterladan, Folkets Park, Huskvarna
2012–03–16
Betyg: 4/5.

G-BVQ5VFQ7W4