Svenskarna har mer att välja på enligt den studerande idrottsvetaren Alexander Rappestad. Foto: Privat/Pixabay.

I JVM har Kanada vunnit 16 guldmedaljer, Finland fyra och Sverige två.
— De har ju inte så mycket annat att välja på, säger den studerande idrottsvetaren Alexander Rappestad.

Alexander Rappestad studerar idrottsvetenskap vid University of Stirling i Edinburgh och menar att svenskarna är bra på andra sporter än bara ishockey.

— I Sverige är vi bra på handboll, fotboll, bandy, ishockey, friidrott och innebandy och så vidare. I Kanada är finns det inte så mycket annat att välja på mer än hockey. I Finland är det likadant. Då kan de satsa på en sport, medan vi i Sverige kan utöva flera olika idrotter samtidigt, förklarar han och fortsätter:

— Det blir att fler involverar sig i hockeyn i Kanada mot hur det ser ut här i Sverige. Det är inte samma på fokus bara på en sport utan flera utövar som sagt fler sporter. Ett annat exempel är Ryssland. Där styr staten idrotten väldigt väldigt mycket. Allt ser olika ut i olika länder.

Hur menar du då?
— I Ryssland pumpar staten in pengar till idrotterna som de är bra på kan man säga. Hockeyn, handbollen, fotbollen och bandyn med flera får pengar från staten för att kunna bedriva verksamheten. I Sverige finns Riksidrottsförbundet, men det är inte alls på samma sätt som i Ryssland. I Sverige betalas det medlemsavgifter av föräldrarna för att deras barn ska få idrotta. Riktigt så är det inte i Ryssland, avslutar Alexander Rappestad. 

G-BVQ5VFQ7W4