Avatar 2 hade biopremiär den 14 december och har snabbt blivit en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna och knappar in på sin föregångare. Men vad har detta för betydelse för bions framtid? Vad kommer det att ha för påverkan på filmåret 2023?

Innan premiären fanns det orosmoln över att filmen inte skulle leverera samma nivå av intäkter som sin föregångare. Men ack så fel tvivlarna hade, för nu har James Cameron gett klirr i kassan med sin första nya film på 13 år med Avatar 2: The Way of the Water och därmed cementerat sin position som den mest inkomstbringande regissören genom tiderna. Men vad betyder detta för biografens framtid?

Streamingtjänsterna: det största hotet
De senaste två åren har biograferna och filmindustrin lidit. Inspelningar har avbrutits, skjutits upp och biografer har stängts, vilket har kostat filmbolagen mycket pengar. Men mitt i allt detta har streamingtjänsterna ökat rekordmycket i antal. Som en konsekvens av detta släpptes många av filmerna från år 2020 och 2021 direkt på streaming. Filmer gick miste om en storslagen premiär på bio, något som fick många inom branschen att uttrycka sin besvikelse till filmbolagen. Men någon som inte är räds att ryta emot streamingtjänsterna är James Cameron. Med sitt heta temperament har han vid ett flertal tillfällen totalsågat streamingen medan han förespråkar starkt för bion. Lite mer än en månad efter världspremiären är filmen just nu den fjärde mest inkomstbringande genom tiderna, och har tjänat in över 2 miljarder dollar. Det ser även ut att bara vara en tidsfråga innan Avatar 2 seglar förbi Titanic i intäkter.

En vändpunkt för branschen
Det här året markerar en vändpunkt för bion. Från att ha gått från direkt till streaming så kommer det vara ett år fyllt av stora blockbusters som Dune: Part Two, Indiana Jones and the Dial of Destiny och Mission Impossible: Dead Reckoning, alla tre är nästan garanterade biosuccéer. Samtidigt finns det farhågor inför filmåret 2023. Christopher Nolans stjärnspäckade storproduktion “Oppenheimer”, som kostade 100 miljoner dollar att göra. Det är en stor risk för en film som inte vilar på ett varumärke eller franchise. Om “Oppenheimer” inte skulle leverera tillräckligt mycket biljettintäkter skulle det kunna markera ett slut för originella historier av konstnärligt skapande filmregissörer som Christopher Nolan. Då filmbolagen skulle se det som en risk för sin investering.

I en era fylld där filmindustrin är styrd av varumärken och superhjältefilmer så är det välkomnat med filmskapare som Cameron. Filmskapare med vision, som har originella historier att berätta. Cameron har redan filmat färdigt Avatar 3 och planerat för en fjärde och femte film. Så nu är det bara vänta in på nästa kassasuccé från Camerons sida.

Avatar 2 markerar en återkomst. En återkomst till bion. James Cameron har uppenbarligen visat att bion är inte död, utan att den i allra högsta grad är levande.

Philip Cigård
j22ciph@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4