I lördags avgjordes årets nationella Novemberfestival i kortfilm där Charlotte Sköld en före detta elev på Eksjö Gymnasium vann priser för sin film ”Lucid Dreams”.  

Tävlingen kallas även SM i ung kortfilm och till årets Novemberfestival i Trollhättan skickades det 65 filmer och mellan den 22-23 november tävlade 40 unga kortfilmer om årets Novemberstatyetter, Sveriges mest prestigefyllda pris för unga filmare i åldrarna 16-26 år.

Det blev hela fyra priser för Jönköpingsbon Charlotte Sköld bland annat för Bästa originalmusik och 2: pris i mellanviktsklassen (16-19 år). Motiveringen för 2: pris mellanviktsklassen lyder som följer:

”En stilsäker och drömsk film med en färgpalett att dö för. Asiatiska vibbar som får oss att vilja ta första färgglada fartyg till Studio Ghibli utanför Tokyo.”

Dessutom blev Charlotte, som gick ut i somras från estetiska linjen med inriktning animation, en av tre stycken som får äran att visa upp sin film på Göteborgs international film festival 2014 med motivering :

”En stark berättelse om att drömma sig bort i en utsatt situation. Filmskaparen visar stor talang och hantverksskicklighet med sin ordlösa animation som väcker känslor och berör.

Som om det inte vore nog så valdes även ”Lucid dreams ”, ut som en av två filmer för att visas upp på den norska festivalen Nordisk Ungdoms Film Festival i Tromsø.

Estiska programmet på Eksjö gymnasiet med inriktning animation kan man söka till från hela Sverige, och där har bland annat Ilar Kristina Eriksson studerat som bland annat har animerat till flera barnfilmer som ”Var inte rädd långa farbrorn ” och” Bullar och bång, spöket Laban ”.

” Just nu arbetar vi för fullt med att få klart bildmaterialet till den tecknade Långfilmen om Emil i Lönneberga. Eftersom Emil i Lönneberga firar 50-årsjubileum i år ”, säger Illar Kristina Johansson till Eksjö gymnasium.

Emil i Lönneberga har biopremiär på juldagen den 25 december.

G-BVQ5VFQ7W4