På ett år har kaffepriset ökat lavinartat. Anledningen till detta är bland annat att förpackningar och transporter har blivit avsevärt dyrare. Enligt Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs kafferosteri kan deras kaffe kan kosta upp till 120kr/kg, vilket är runt 50% mer än vid samma tid förra året säger han till TT.

– Det har varit extremväder i Brasilien, och det påverkar skördarna nu. Det kommer att vara underskott på arabica-bönor hela året. Kaffe säljs och köps på en råvarubörs, säger Anders Thorén till TT.

Har du märkt av att kaffepriserna har höjts?

–  Jag dricker ju inte kaffe, så jag hartur nog inte märkt av att kaffepriserna har höjts, säger Christoffer Larsson, studerar film- och medieproduktion.

Vilket kaffemärke brukar du köpa?

–  Jag köper aldrig kaffe, men jag vet att mina föräldrar brukar köpa Gevalia, säger han.

Har dina föräldrar köpt något annat kaffemärke sedan priset har höjts?

–  Nej de är trogna Gevaliadrickare, du har alltid och kommer alltid köpa Gevalia oavsett vad det kostar, säger Christoffer Larsson.

Efter att har kollat med många elever är det föga förvånande få som har koll på att kaffet är mycket dyrare idag än vad det var för ett år sedan. En av anledningarna kan vara att många elever inte köper kaffe själva. Men de flesta av lärarna hade inte koll på detta heller, en av faktorerna för de äldre är troligtvis att kaffe är en produkt som vuxna ofta köper och alltid ska ha hemma, oavsett pris. Därav reflekterar nog många inte över priset på kaffet i affärerna när de köper denna produkt.

Har du märkt av att kaffepriserna har höjts?

– Nej det är inget jag har funderat över. Jag brukar aldrig tänka på priset när jag köper kaffe, som jag älskar och handlar ofta, säger Leo Svanå student på film- och medieproduktionsprogrammet.

Vilket kaffemärke brukar du köpa?

– Det är lite olika från gång tillgång, men jag köper oftast Gevalia mörkrost, säger han.


Foto:irenaeusanne, Pixabay.

Har du märkt av att kaffepriserna har höjts?

– Nej jag tänker nästan inte alls på vad kaffet kostar. Vi ”bunkrade” upp med Arvid Nordqvists kaffe i december förra året, det är nog främst därför jag inte har tänkt på kaffepriset, säger Carlos Ravstam, Linjeledare på Film och medieprogrammet.

Vilket kaffemärke brukar du köpa?

– Jag köper alltid kaffemärket, Arvid Nordqvist, säger han.

Har du köpt något annat kaffemärke sedan priset på kaffet har blivit högre?

– Vi har alltid kört på Arvid Nordqvist och kommer att fortsätta att göra det i framtid, säger Carlos Ravstam.


Foto: Русский, Pixabay.

Har du märkt av att kaffepriserna har höjts?

– Nej det har jag inte alls gjort. Jag köper det kaffet jag alltid brukar köpa, säger Annelie Palmér Handledare för allmän D.

Vilket kaffemärke brukar du köpa?

– Jag köper pulverkaffe, för att det är billigast, säger hon.

Eric Löf

j21loer@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4