Våren i år har varit ovanligt kall.

– Odlingen är cirka en till två veckor försenad, det kan se lite olika ut beroende på vilket område i länet man befinner sig i, säger Andreas Svensson. 

Vid denna tid på året brukar skörden vara satt på åkrar och i pallkragar. I våra trädgårdar brukar träden stå i blom, men i år har trädens knoppar ännu inte slagit ut och flera lokala bönder har ännu inte sått klart.

– Jag har bönder som hört av sig till mig som fortfarande sår, något som vanligtvis brukar vara klart i slutet av april. Det är dock svårt att säga vad detta kommer att ha för effekt på skörden, säger Andreas Svensson växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet Jönköping.

Under år som haft liknande väderförhållanden så har förseningen inneburit en mindre skörd än vanligt. Men ibland kan naturen överraska. 

– I normal fall skulle förseningen innebära en lite nedsatt skörd, men ibland är naturen otrolig på att kompensera. Blir det en gynnsam väderlek, värmen går upp lite och det regnar i en bra takt så kan själva matningen av kärnorna får chansen att liva sig, något som kan kompensera förseningen. Men om växtligheten ligger efter och det blir torka på det så kommer allt istället att brådmogna och då skulle växtligheten blir tokstressad och skörden bli dålig. Så det är svårt att sia, men i normalfallet brukar det innebära en lite mindre skörd, säger Andreas.

Den försenade växtligheten och den ovissa framtiden kommer som tur är inte att förhindra jönköpingsborna från att ha jordgubbar på midsommarbordet.

– Det är nog ingen större fara, jordgubbar kommer att finnas till midsommar. Fast de kommer kanske inte hinna bli klara i hela Sverige. Södra Sveriges jordgubbsodlingar kommer nog att vara igång till midsommar men norr ut är ett oskrivet kort, där är det lite osäkert. Men kommer det gör dem.


Reporter

Josefine Sandqvist

G-BVQ5VFQ7W4