Kinnarps Arena har kontrollerats och godkänts av alla inblandade parter, och nu kan Jönköping göra sig redo för Handbolls-VM. En större pressläktare den enda stora förändringen som måste göras inför mästerskapet.

På tisdagen inspekterades Kinnarps Arena i Jönköping inför handbolls-VM. Och arenan fick godkänt, berättar Arne Elovsson, från den svenska arrangörsgruppen.

– Det var Internationella handbollsförbundet, de som har tv-rättigheterna, vi som svensk arrangör samt den lokala arrangören som var där för den så kallade slutinspektionen. Det var helt enkelt så att vi bestämde hur arenan ska utnyttjas, hur allt ska fungera.

Och det blir en del markanta skillnader gentemot hur arenan ser ut till vardags, när HV71 utnyttjar den. Givetvis blir det golv istället för is, och sargen ska döljas. Dessutom måste man på något sätt inhysa alla medierepresentanter som kommer närvara.

– Vid en vanlig ishockeymatch kanske det är 10-20 journalister, här pratar vi om det tiodubbla. Så det kommer att byggas en provisorisk pressläktare någonstans i arenan. Det gör ju att tar lite publikkapacitet.

Jönköping, tillsammans med Skövde, Göteborg, Kristianstad, Norrköping, Malmö, Linköping och Lund står värd för mästerskapet, och i Kinnarps kommer det bli sammanlagt tre matchdagar, och totalt nio matcher. Det är matcher ur den ena av de två fortsättningsgrupperna, den som kallas ”main group 1”, dit de tre bästa lagen från första rundan går. Till Jönköping kan storheter som Tyskland, Spanien, Frankrike och Ungern komma, liksom grannlandet Norge.

Om Sverige går vidare från sin grupp, där man möter Chile, Slovakien, Polen, Argentina och Sydkorea, hamnar man i ”main group 2”, och spelar då sina matcher i Malmö.