– Knack, knack. – Vem där? – Peter Persson.

– Knack, knack. – Vem där? – Peter Persson.
0 0
Read Time:3 Minute, 21 Second

– Man börjar alltid ringa på från vänster. Jönköpingsprofilen och socialdemokraten Peter Persson har knackat dörr i sexton år för att värva väljare.

Runt om i Sverige håller valhetsen på för fullt. Valstugor, flygblad och debatter varvar varandra. I Råslätts Centrum står en ensam husvagn, smyckad med röda rosor.

Klockan 16.45 anländer ett något orakat kommunalråd, som i årets val har valt att kandidera till riksdagsledamot. Peter Persson – som man ibland får höra är mannen som folk älskar att hata och andra älskar att älska. Han har sedan 1984 åkt runt i de bostadsområden i Jönköping där valdeltagandet är lägst; Österängen, Öxnehaga, Råslätt och knackat dörr. Inför valet 2006 gjorde han samma sak. I dessa områden fick han flest röster jämfört med de områden där valdeltagandet är högre. Och hans parti fick majoriteten av rösterna.

Systematisk dörrknackning

På dörren hos Haider Hussain står det att Jehovas vittnen inte är välkomna men för Peter Persson står dörren öppen.

Sedan socialdemokraterna började att knacka dörr, har man blivit mer systematisk. Peter Persson plockar fram ett protokoll där det står adress, vilken lägenhet det är, om de har bestämt sig eller inte, om de pratar svenska eller om de inte är hemma.

– Jag går alltid ensam. Av erfarenhet har jag märkt att det är mig de vill prata med. De känner igen mig, berättar Peter Persson.

Han har valt att inte stå vid en valstuga, han tror på att träffa ”människor direkt och vara närvarande bland dem”. Om inte berget  kommer till Muhammed, kommer Muhammed till berget. I det här fallet knackar Muhammed på många dörrar. Den här kvällen går Peter Persson till Kärrhöksgatan.

– Det är de två sista husen, sen börjar vi om igen, säger han.

Välkänd på Råslätt

Peter Persson hejar på folket på Råslätt. Att det inte är första gången han är i området framkommer tydligt. I Jönköpings kommun är Peter Persson en framträdande profil, känd för att vara en agitator i politiska debatter. Men hur kommer det se ut när Jönköpingsprofilen kommer till storstan och riksdagen?

– Här är jag ledare men om jag kommer in riksdagen kommer jag att ingå i ett lag. Men jag tror att jag kommer få mer tid till att engagera mig i idédebatten, säger han. En Persson från samma familj räcker.

Hans fru Margareta Persson har suttit i riksdagen i 16 år men har bestämt sig för att avgå. Peter Persson menar på att det har varit avgörande för att han ska kandidera dit.

Peter Persson åker med hissen upp till översta våningen på Kärrhöksgatan. Han börjar alltid med första dörren till vänster. Ingen är hemma i de två första lägenheterna. Vid påringningen på tredje dörren öppnar Harsukhlal Chotai.

– Kom in, kom in, säger Harsukhlal Chotai och slår upp dörren. Kom in! Han väntar på att Peter Persson ska följa med in i vardagsrummet.

De sätter sig ner en stund och pratar om alla negativa förändringar som har kommit sedan Alliansen vann förra valet.

Rösta inte på borgarna

Peter Perssons vandring fortsätter neråt i trapphuset. När de som han ringer på hos förklarar att de röstar på ”andra sidan”, kontrar sossen med att det ”är en mänsklig rättighet”. En man säger att han inte kommer rösta på just Peter Persson men att det nog blir ”vänstern” i alla fall. Det köper Peter Persson, ”bara han inte röstar på borgarna”.

Mest av allt märks det att Peter Perssons arbete på Råslätt inte bara har gett resultat i valstatistiken. Det går inte att undgå att han är en person som många personer på Råslätt vet dem det är och litar på. Och därför får deras röst.

Peter Persson toppar Jönköpings läns lista till riksdagen. Hans fru Margareta Persson har suttit som riksdagsledamot i 16 år. Nu avgår hon och lämnar plats åt sin man.
– Han kommer nog göra sig hörd, tror Margareta Persson om sin makes framtid i riksdagen.
Peter Persson själv som en utmaning och ett sätt att inte stagnera i sin utveckling.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Tidigare Elev

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “– Knack, knack. – Vem där? – Peter Persson.

  1. Jag är djupt imponerad över Peter Perssons insatser för sitt parti. Tänk om alla vore så aktiva och uppoffrande. Och i riksdagsdebatterna – där han deltar – har jag bara ett omdöme. Strålande!

    Sven-Eric Forsén

Comments are closed.

Scroll Up