SVT Nyheter Väst:s granskning visar på missförhållanden inom försvarsmakten. På regementet K3 i Karlsborg vittnar rekryter på jägarutbildningen om kränkningar, mobbning, maktmissbruk och våld av befälen.

Av de 44 rekryter som SVT pratat med har 37 upplevt kränkande kommentarer. 31 har upplevt mobbning och maktmissbruk. 17 har upplevt våld. Det har bland annat vittnats om slag mot huvudet, befäl som ska ha trampat på rekryterna och förnedring. 

”Det här är helt nya uppgifter för oss”, menar Jacob Hörberg som är regementschef på K3 trots att det redan 2013 slagits larm om befälen från en före detta officer. Under onsdagen höll Försvarsmakten en presskonferens för att kommentera granskningen och berättar hur de ska hantera situationen. Enligt Försvarsmakten är utbildningen på K3 tuffare, ”men befäl får inte under några omständigheter använda våld”, säger regementschefen.

Försvarsmakten hänvisar till sin interna utredning. ”Om det är så att utredningen visar att det har föregått våld, så är det såklart oacceptabelt ”, säger kommunikationschef Isak Barrljung och ifall uppgifterna stämmer så kommer de tillfälligt avstängda befälen stängas av helt.

Förutom utredningen ska försvaret ta fram en ny utbildningsplan för befälen.

Isabell Elving
j20elis@svf.fhsk.se

Madelene Politis
j20poma@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4