Krönika

För ett tag sedan la jag ut en Facebookstatus då jag efterfrågade om det fanns någon som hade ett tips om en person som regelbundet köper trisslotter och drömmer om storvinsten. Jag hade sett en kvinna på parkeringen vid affären som innan hon skulle gå in och sätta sig i bilen skrapade en trisslott. Vid denna syn slog det mig vad mitt reportage på temat, ”drömmen om storvinsten” skulle handla om. Men efter några dagar och inga tips på Facebook gick det upp ett ljus för mig, ”du är ju själv den personen ” och jag insåg även att min man drömmer om det. Så nu har reportaget förvandlats till en krönika.

För att göra det lite mer spännande sitter jag med en trisslott framför mig och tänker i slutet av krönikan skrapa den. Tänk om slogan från trissreklamen,”plötsligt händer det” går i uppfyllelse i dag…

Men först lite om drömmar i allmänhet. När jag googlade på vad en dröm är för någonting läste jag att ”en dröm är mycket mer än ett ord. Den lever inom oss. En dröm har ingen gräns, den får vara hur omöjlig som helst”. Jag tycker det förklarar på ett bra sätt vad en dröm är för något. Det handlar inte bara om att säga, ”jag vill göra det här” utan det är något som finns i själen och det finns inga begränsningar.

Vikten av att våga drömma är något det ofta pratas om nu för tiden. Andreas Carlsson som har skrivit boken, Från idé till succé menar att drömmen spelar en central roll i allas liv även om den är högst personlig. Och att vi törstar efter drömmar och efter att få se dem förverkligas.

På samma sätt som min kropp behöver vatten behöver min själ drömmar. Andreas Carlsson anser att det finns näring för själen och handlingsförmåga i drömmen och att när man vågar lita på sina drömmar ger det en trygghet.

Jag kan ju förstås inte påstå att drömmen om en storvinst spelar en central roll i mitt liv, men överlag är att ha drömmar en viktig bit. Självklart vill jag se mina drömmar förverkligas och det kanske är för att jag omedvetet törstar efter drömmar som de föds. Fast jag tror också att vi ofta inte inser att det är en dröm förrän vi får tänka till och kan säga: ”Ja, just det, jag drömmer ju faktiskt om det”.

Under tiden jag arbetat med min reportageserie,”drömmen om en förändring i vardagen”, har det gått upp för mig att jag både drömmer om storvinsten och om att få träna på gym. Det här är något som jag haft med mig i livet under många år, men jag har aldrig tänkt på det som en dröm förrän nu.

Tillbaka till drömmen om storvinsten. Den föddes när jag och min man inte hade det så bra ekonomiskt ställt för cirka 14 år sedan. Vi ville göra något åt det och det gav oss en trygghet att tänka att vi en skulle vinna en stor summa pengar. Den första trisslotten köpte vi i en kiosk i Norrköping när vår son var nyfödd och redan innan första tillfället pratade vi om att kamma hem storvinsten. Jag kommer fortfarande ihåg den förväntan jag kände när vi skrapade lotten, ”tänk om det händer oss”. Sedan den dagen har vi regelbundet köpt lotter. Och jag fantiserar ibland vad jag ska göra när ”det plötsligt händer”, att vi skrapar hem en miljon eller får åka till Stockholm och sätta oss i soffan i tv-studion och där vinna storvinsten.

Det kanske kan verka rätt patetiskt när man tänker på vad som händer i världen runt omkring. Här går vi och drömmer om storvinsten när många till exempel får sina hem sönderbombade och tvingas fly med ingenting på fickan. Och det här kanske låter klyschigt, men det finns ytterligare en dröm och den är att vinna pengar för att kunna hjälpa andra. Vi gör så gott det går i nu läget och skänker pengar till olika ändamål. Men skulle vi har mera pengar skulle vi kunna hjälpa till ytterligare. Drömmen om storvinsten innehåller med andra ord också en dröm om att kunna hjälpa andra med våra pengar.

Än så länge har vi inte vunnit mer än småvinster som vi oftast tar nya lotter för. Andreas Carlsson skriver också ”den enda som känner till en dröms verklighet är du. Låt ingen ta den ifrån dig”. Och jag tänker inte släppa taget eller låta någon ta min dröm ifrån mig hur patetiskt den än kan verka. Nu ska vi se om den uppfylls idag. Nej, tyvärr får det ske vid ett annat tillfälle. Det blev varken miljonen eller tv-rutan den här gången heller.

G-BVQ5VFQ7W4