I dag hålls en rättegång mot en man i Oslo som står åtalad för uppvigling till terrorbrott i samband med Boston maraton i våras.

29-årigen som står åtalad, Ubaydullah Hussain, är talesman för den islamistiska organisationen Profetens Ummah i Norge. Efter bombningarna under Boston maraton skrev han på sin facebooksida: ”Allah belöna dem”, och han har tidigare skrivit liknande hyllningar till terrorattentat.

– Han är anklagad för hyllningar av terrorhandlingar och terrorister, säger åklagaren Carl Fredrik Fari till Sveriges Radio.

Samtidigt vill han säga att de har tolkat hyllningarna som mer än bara hyllningar, de är också en uppmaning till att verkställa terrorhandlingar. I somras försvarade Ubaydullah Hussain terrororganisationen IS och dess halshuggningar av amerikanska journalister i en intervju med Verdens Gang.

Hussain har erkänt och står för sina terrorhyllningar, men hans försvarsadvokat John Christian Elden hävdar att rättegången rör frågan om yttrandefrihet.

– Det är uttalanden som är ganska ovanliga, och de flesta av oss tycker inte om innehållet i dem. Men frågan som rätten ska ta ställning till är om man ska sättas i fängelse om man kommer med sådana här uttalanden, eller om det är en del av demokratin, säger han.

2012 blev en annan person, Mulla Krekar, frikänd när han åtalats för ett liknande fall. Åklagaren Fari erkänner också att det är svårt att komma med bevis som styrker hans åtal om uppvigling. Det är till stor del en tolkningsfråga.

– I hög grad är det en fråga om att tolka de uttalanden som han har gjort, säger han till Sveriges Radio.

Jakob Romeborn

 

G-BVQ5VFQ7W4