Nu storsatsar USA på att modernisera och rusta upp sina kärnvapen och anläggningar, trots deras stora budgetunderskott och Barack Obamas uttalade missnöje mot kärnvapen. 
Krig och annat elände dominerar nyhetsrubriker runt om i världen. Det är är lätt att glömma bort det hot som kärnvapen och kärnkraftmaterial fortsätter att utgöra mot vår värld.
Amerikanska presidenten Barack Obama har länge pratat om att gå mot en värld utan kärnvapen. I april 2009 höll han ett tal i Prag om en kärnvapenfri värld. Då undertecknade både Ryssland och USA ett nedrustningsavtal.
Men just nu investerar USA ändå tiotusentals miljarder dollar på att rusta upp och modernisera sina kärnvapen och anläggningar kring kärnvapen. Allt ska rustas upp eller så ska det byggas nytt.
Enligt webbsidan Bulletin of the Atomic Scientist finns det 16 300 atomvapen på 98 olika platser i 14 länder, de flesta i USA och Ryssland.
Det är också 25 länder som antas ha så mycket kärnkraft och radiostrålning att de skulle kunna bygga vapen av det. Materialet är utspritt på hundratals olika platser. Många av dem i riskzonen för extremister.
Nikki Bladh

 

G-BVQ5VFQ7W4