inredningsbild-till-fb

Många skandinaviska hem har anammat stilen med svartvit inredning.
— Jag tror inte att den kommer att försvinna i första taget, säger 2016-års inredningsbloggare

Frida Ramstedt driver inredningsbloggen ”Trendenser” som blev vald till årets inredningsblogg 2016 av tidningen Elle Decorations läsare. Hon tror att den svartvita inredningen kommer att bestå men att den inte längre kan betraktas som trendig.
— Som jag ser det kan man betrakta trender i olika livscykler och bara för att en stil inte längre är visuellt intressant i printmedia så betyder det ju inte att den dött ut i verkligheten, säger hon.

Människor är inte lika benägna att förändra i hemmet som till exempel tidningsmagasin och bloggvärlden. Frida Ramstedt tycker att den grafiska svartvita stilen på grund av sin enkelhet är en tacksam inredningsstil för skandinaver.
— För många som inte känner sig helt säkra på hur de ska kombinera färger och mönster eller som helt enkelt bara trivs bättre när det är mindre röriga saker runtomkring dem så tror jag inte den kommer försvinna i första taget, säger hon.

Daniel Johansson jobbar som möbeldesigner och inredare i New York. Han bekräftar att den svartvita inredningen är vanligt förekommande i Skandinavien men att den inte är särskilt vanlig i USA.
– Inom den sfär jag arbetar ser jag det inte alls, säger han.

Däremot tror han att svartvit inredning är populär för att det är en problemlös stil som inte kräver någon större förändring av rummet. Han själv är inte särskilt förtjust i det svartvita och vill inte ha det privat. Han föredrar det naturnära som såpad eller oljad trä samt material med textur.

Pernilla Engström äger och driver butiken ”Svartvita rum” på Kungsholmen i Stockholm. Hon tror inte att svart och vit inredning varit, eller kommer att bli, en trend. Hon väljer att kalla det en bas.
— Inredare och formgivare har alltid jobbat med neutraler och företrädesvis oftast i svart och vitt, säger hon.

Pernilla Engström startade sin butik för fyra år sedan. Då tyckte hon att trenden var för mycket mönster och färg och kände att det var dags att starta det hon kallar sin svartvita dröm: en inredningsbutik som inriktat sig på att sälja endast svarta och vita saker. Anledningen är att hon själv föredrar det svartvita och därför vill jobba med kvalitet och rena basfärger.
— Jag misstänker att mycket i svart och vitt kan försvinna i ett färgsprakande hav. Jag har skapat en plats där jag skalat bort allt färgbrus och låtit de klassiska vita och svarta produkterna få sin plats, säger hon.

Hennes favoritprodukt i butiken är Design Letters bokstavskoppar, i melaminplast till barn och porslin till vuxna, med bokstäver i Arne Jacobsens typografi.
— Jag är fascinerad av att han satt på kammaren och verkligen uppfann ett typsnitt utan att ha all den inspirationsbank som finns idag. Det inger respekt, säger hon.

Pernilla Engström menar att den svartvita inredningen i första hand finns i de nordeuropeiska länderna. Hon har också främst skandinaver som kunder i butiken.

 

 

G-BVQ5VFQ7W4