Anna Mårtensson (L), förtroendevald i Jönköpings kommun. Foto: Pressbild / Pixabay

Efter Liberalernas landsmöte står det klart att det inte blir något förbud mot slöja i skolan och på offentliga arbetsplatser. Anna Mårtensson (L) menar dock att frågan kommer förbli fortsatt het.

– Jag tror att de flesta liberaler tycker att heltäckande slöja är en symbol för kvinnoförtryck. Sen är frågan om man ska lösa det genom förbud eller samtal.

I helgen hölls Liberalernas landsmöte i Västerås. Ett förslag om att förbjuda alla religiösa friskolor i Sverige röstades ner. Däremot kommer det i framtiden vara svårare att starta nya religiösa friskolor och enklare att stänga dem.

Det blir inte heller något förbud mot att bära slöja. Ett förslag om att förbjuda alla former av slöja på barn i förskolan och lågstadiet röstades ner. Det andra förslaget gällande slöjor var att förbjuda heltäckande slöja på offentligt anställda personer. Även det förslaget röstades ner.

Anna Mårtensson (L), förtroendevald i Jönköpings kommun, tjänstgjorde inte själv under landsmötet men menar att trots besluten som fattades om slöjförbud kommer ämnet vara fortsatt aktuellt.

– Det är svåra frågor som orsakar splittrade åsikter. Men folk brukar inte ge sig, utan dessa frågor brukar komma upp igen. Om två år, på nästa landsmöte 2019, kanske slöja har blivit vanligare i samhället, eller tvärtom, men ämnet kommer diskuteras igen, säger Anna Mårtensson.

“En symbol för kvinnoförtryck”

Liberala kvinnor höll ett eget landsmöte i våras där det stod klart att vi vill förbjuda heltäckande slöja på offentligt anställda, och inom förskola och lågstadium att det inte ska finnas någon slöja alls, säger Anna Mårtensson, som tidigare varit rättspolitisk talesperson i förbundet.

Eftersom liberala kvinnor inte är ett eget parti behöver de övertyga sitt moderparti, Liberalerna, för att förslagen ska bli till verklighet på en nationell nivå.

– Jag tror att de flesta liberaler tycker att heltäckande slöja är en symbol för kvinnoförtryck. Sen är frågan hur man ska hantera detta, om man ska lösa det genom förbud eller samtal.

Vad är problemet med heltäckande slöja – varför ska det förbjudas?

Dels kan det vara en hotbild när det gäller terrorattacker eftersom personens ansikte döljs, och dels kan det vara svårt för barn i till exempel förskolan att ha lärare som de inte ser ansiktet på. Man kan gå till sig själv och tänka på om man som barn velat möta en lärare med heltäckande slöja, menar Anna Mårtensson.

G-BVQ5VFQ7W4