Barn och ungdomar skäms för att deras intresse är att spela dator. Många känner sig skuldbelagda menar Lillie Klefelt, grundare för female legends,  ett community för tjejer och icke-binära som e-sportar.
– Ingen ska behöva känna såhär, det ska finnas ett hållbart sätt. 

Under onsdagen och torsdagen har det hållits ett seminarium på Jönköping University om hållbart spelande av Lille Klefelt och hennes medarbetare Liza Lind. Det innebär helt enkelt att de har föreläst om hur man ska sluta göra e-sporten till något som utövarna skäms över.
– Det är mycket ”shaming” som fortfarande är involverat i e-sporten, framförallt när det gäller barn och ungdomar som inte vågar prata om sitt e-sportintresse, säger Lillie Klefelt. 

Hon berättar att många inte vågar tala om att ens största intresse är spelandet för då kan bemötandet bli att folk tycker att man borde göra något vettigt som att vara ute och träffa kompisar fysiskt istället. Detta leder till att många sitter själva och mår dåligt istället.  
– När ska de vuxna förstå egentligen, de fattar inte hur viktigt det är. Och det är lite det som krävs för att förändring ska ske, säger hon. 

I många år har e-sportsförbundet ansökt om att få komma med i riksidrottsförbundet utan framgång. Skulle de få bli en del av det så skulle man kunna anordna läger, lokaler då behoven finns. Då kommer ännu fler barn och ungdomar kunna utöva sporten. Detta är en viktig del i e-sportens utveckling menar Klefelt. 
– E-sporten behöver en gräsrotsrörelse och e-sportsföräldrar som supportar och hjälper till, säger Lillie Klefelt. 

G-BVQ5VFQ7W4