Under tisdagen höll Jönköpings kommun en presskonferens och gav äntligen besked om stadens nya fotbollsarena.
2019 kommer vi att börja bygga, säger Ilan de Basso (S).

Följetongen har varit lång. Sedan fotbollslaget Jönköpings Södra tog steget upp i Allsvenskan har debatten om en ny fotbollsarena i Jönköping ständigt varit aktuell. Varför? Eftersom Jönköpings Södras nuvarande arena (Stadsparksvallen) inte håller måttet för spel i Sveriges högsta serie. 

Det har funnits flera alternativ, bygga ut Stadsparksvallen, bygga ny arena på Elmia eller på Kabeland. Nu har kommunen gett sitt besked. Arenan kommer att byggas på den norra delen av Jordbron.
Det har gjorts två utredningar 2014 och 2015. I båda utredningarna pekar man på att Jordbrovallen är det bästa alternativet, säger Carin Berggren (M).

Kommunfullmäktige i Jönköpings kommun har sagt ja till en arena på Jordbrovallen, men den stora frågan är hur finansieringen ska se ut. På presskonferensen meddelade kommunen att arenan kommer kosta 175 miljoner kronor, men slutsumman ser snarare ut att landa mellan 300 och 350 miljoner kronor eftersom kostnader för asfaltering, parkeringsplatser och framför allt pålning tillkommer.
Det finns alltid en gräns för ekonomiska investeringar. Det här är ett område i stark förvandling. Därför det är så otroligt viktigt att vi går fram med starkt underlag så vi undviker onödiga kostnader.P-platser måste till, vi har markförhållandena, men det känner vi till. De finns redan i utredningen som Stadskontoret tog fram 2015, säger Ilan de Basso (S).

G-BVQ5VFQ7W4