HV 71 förlorade ikväll sin fjärde raka match i SDHL. Tre av förlusterna har kommit mot andra lag i toppen och HV börjar glida neråt i tabellen. Är deras tid som topplag därmed över?

På de tre matcherna innan kvällens möte hade HV 71 bara gjort två mål. Linköping hade å sin sida inte släppt in ett enda mål på sina två tidigare matcher. Det såg därför ut som att resultatet redan var klart inför match men det blev mycket jämnare än man kunde ha trott.

Två fantastiska målvakter höll nere siffrorna på vad som annars hade kunnat bli en målglad afton för chanserna fanns verkligen där, för båda lagen. Det ringde bland annat till i stolparna ett par gånger. 

HV 71 inledde säsongen chockerande starkt och har den senaste tiden legat 2:a i tabellen men har nu glidit ner på en fjärde plats. De senaste förlusterna har kommit mot de lag man slåss i toppen med. Betyder det att HV inte räcker till i slutänden? Det tror jag i alla fall.

Det är förhållandevis jämnt bland de fem främsta lagen i den extremt släpande tabellen, exempelvis har Luleå sju (!) matcher mindre spelade än Linköping. Detta gör att topplagen är fantastiskt svåra att jämföra med varandra. Trots det kan man se HV:s trend. 

Laget har aldrig varit med i guldsnacket och har överpresterat inledningsvis men nu när man mött de, inför säsongen, största favoriterna till att lyfta bucklan så har det slutat i förluster. 0-4 mot Luleå, 2-3 mot Leksand och 2-3 mot Linköping. 

Resultatmässigt är inte skillnaden tydlig men spelmässigt har det inte sett bra ut alls och siffrorna mot Leksand och Linköping ser bättre ut på pappret än vad det gjort på isen. 

Det blev tydligt i kvällens match. Linköping är bättre på nästan allt när de väl kommer igång. Även fast LHC spelade långt ifrån sin bästa hockey så var var det spel mot ett mål under långa stunder där HV bara kunde försöka försvara sig mot Linköpings luriga backskott, läckra dragningar och livsfarliga styrningar.

LHC är en riktig guldkandidat och det märktes verkligen under onsdagskvällen. HV gjorde ju det då inte lättare för sig när man drog på sig flera utvisningar mot ligans bästa powerplay. 

HV 71 är inne i en rejäl svacka just nu och måste rycka upp sig om de fortfarande vill slåss med de andra lagen i toppen. På lördag har de däremot chansen att rycka upp sig då man möter bottenlaget SDE i årets så kallade ”Rekordmatch.”