Jag struntar faktiskt fullständigt i om du är Sverigedemokrat, Miljöpartist eller Liberal. Bara du tar vara på din demokratiska skyldighet så kommer du göra mig lycklig. 

För det är faktiskt så, visst, att gå och rösta är en demokratisk rättighet. Men, jag anser att det lika mycket är en demokratisk skyldighet. För vi kan alla påverka vilka som ska styra landet de närmsta fyra åren. Det är vårt ansvar att se till att det blir röster som kan representera folket och inte vem som helst. 

”Vaddå, en röst kan väl inte göra så stor skillnad?” tänker du samtidigt som du ligger kvar i soffan under söndagsförmiddagen och bläddrar mellan serier på Netflix. ”Nej jag hinner inte, jag ska hinna med det och det och det och det”, tänker en annan som vid klockan tio på förmiddagen redan hunnit vara ute i joggingspåret och äta bananpannkakor med chiapudding till frukost. Eller så kanske du är bakfull och vill ligga på en toalett resten av dagen. 

Till alla er som tvekar: BARA GÅ OCH RÖSTA! En röst spelar visst stor roll! Marcus Oscarsson förklarade det här ypperligt i TV4:s Nyhetsmorgon i måndags (finns att se på hans Facebook eller tv4.se, avsnittet heter ”Marcus valskola – därför ska du rösta i alla 3 valen”) Han berättar i slutet av klippet om presidentvalet i USA år 2000. Av 300 miljoner röster var det 537 stycken som skiljde de båda kandidaterna George Bush och Al Gore åt. Alltså ynka 537 stycken av 300 miljoner! Skulle man slå ut det på Sveriges befolkning, alltså cirka 10 miljoner invånare, är det bara en handfull, kanske 2-3 röster som kan avgöra hela valet enligt Oscarsson.

Har du inte tid att rösta på söndag, planerar att vara bakfull eller har någon annan dålig ursäkt till att du inte kan gå och rösta så kan jag slutligen upplysa dig om att det går alldeles utmärkt att förtidsrösta. Det kan du göra smidigt på till exempel Asecs eller Stadsbiblioteket i Jönköping. Befinner du dig på någon annan ort i Sverige kan du klampa in och förtidsrösta i någon lokal där. För oavsett om du kommer från Skåne eller Kiruna så kan du förtidsrösta i valfri lokal i hela Sverige. 

En röst gör skillnad. Din röst gör skillnad. Våra röster tillsammans gör skillnad. Ta tillvara på den chansen.


G-BVQ5VFQ7W4