Gris
Illustrationsbild. Fotograf: Pixabay

Vid alla upphandlingar av animaliska livsmedel ska det vara obligatoriskt att ställa höga krav på djurskydd. Det kravet vill regeringen införa, meddelade man på en pressträff under fredagen.

Höga krav på djurskydd är i dag frivilligt vid offentliga upphandlingar men regeringen vill nu att det ska bli obligatoriskt och innefatta hela den offentliga sektorn. Idag är det drygt 60 procent som gör det. De vill också att det ska vara obligatoriskt att ställa krav på låg grad av användning av antibiotika. 

Under dagen har regeringen satt igång ett lagstiftningsarbete som de vill ska resultera i att lagen ändras och detta blir obligatoriskt. Till SVT säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) att det är en självklarhet att alla respekterar och följer de standarder som gäller vid livsmedelsproduktion i Sverige.

Regeringen säger att de vill vidta åtgärder för att få en långsiktig hållbar livsmedelsförsörjning som gynnar god djurhållning och minskar klimatpåverkan.

– Det ska inte vara frivilligt att följa rätten. Vi har kommit en bra bit på den frivilliga vägen. Men det här är också ett moraliskt ansvar att säkerställa att vi faktiskt har ett rätt agerande från den offentliga sektorn i samband med offentliga upphandlingar, säger Ardalan Shekarabi till SVT. 

G-BVQ5VFQ7W4