I lördags knep Emma Gullbrand från Jönköpings Simsällskap föreningens första kvinnliga EM-brons någonsin. Vägen dit har präglats av ensamhet, envishet och klubbens välvilja. – Det var inte jätteöveraskande men en enorm lättnad, säger klubbens simhoppschef Mats Wiktorsson.

Emma Gullbrand framför hoppbassängen. Foto: JSS. 

Under simhopps-EM i ungerska Budapest tog 20-åriga Emma Gullbrand övertygande bronset i tremeterssvikt. Hennes intresse för simhopp började redan vid ungefär sju års ålder.

– Hon var inte den bästa men hon deltog alltid och viljan fanns där. Hon försökte och gav aldrig upp, säger Mats.

I klubben finns det allt från nybörjare till de som tränar så mycket som Emma, sex gånger i veckan. Den äldsta hopparen är 15 år. Detta blev jobbigt för Emma 

– Under senaste året var hon ensam i sin ålder. Det fanns ingen likasinnad i hennes ålder. Att träna själv blir väldigt tufft att inte ha någon gemenskap. Sedan februari studerar hon i Miami och man märker att hon är mycket mer harmonisk nu, säger Mats.

Klubben stod för två av totalt fem hoppare som deltog i mästerskapet. Simhopp är en individuell sport men staben runt omkring är mycket viktig för en framgång.

– Utan JSS hade inte Emma varit där. Vi har gett henne bästa möjliga förutsättningar. Hennes tränare har vigt sitt liv åt hennes hoppning och lagt ner otroligt mycket tid. Sen står inte föreningen för hela prestationen. Det handlar ändå om att den aktive har en nivå och psyke för att lyckas vilket Emma har, säger Mats.

Klubben håller väldigt hårt om henne även fast hon är i Miami.

– Vi stöttar henne med administrativa uppgifter. Till exempel att boka resor till tävlingar. Vi vill ju att hon ska representera klubben så mycket som möjligt.  Hennes tränare i Jönköping har kontinuerligt samspråk med de borta i Miami. Men även när hon bara vill prata lite svenska så finns vi där, säger Mats.

Medaljen är den första sedan Anna Lindbergs två EM-guld 2012 ifrån nederländska Eindhoven i en- och tremeterssvikt. Simhopp är en relativt liten sport i Sverige men Mats hoppas att detta kan gynna föreningen och sporten.

– De yngre simhopparna har inte missat denna milstolpe. Vi är ändå en av de mest framgångsrika simhoppsklubbarna i Sverige. Jag hoppas detta lockar fler att börja med simhopp. Men bara att detta uppmärksammas är gynnsamt för sporten, avslutar Mats.

Guldet gick till Tina Punzel från Tyskland med 330.85 poäng. För silvret krävdes 321.15 poäng vilket italienskan Chiara Pellacani fixade. Emmas brons omvandlat i poäng var 319.60. Totalt deltog tolv simhoppare i lördagens final. 

Josef Jacobson
j20jajo@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4