Nu har resultatet från onsdagens skolval på Södra Vätterbygdens Folkhögskola kommit. Om eleverna på skolan hade fått bestämma så hade Centerpartiet blivit det största partiet och Alliansen hade kunnat bilda en minoritetsregering. 

– Jag skulle säga att det var väldigt förvånande att just C blev det största partiet, de har aldrig varit så stora här. I förra valet fick de tre procent och nu fick de 20, säger Sven Gustavsson, lärare och ansvarig för skolvalet på Svf.

Centerpartiet var det parti som överlägset växte mest från förra valet. Det parti som däremot har tappat flest röster sedan 2014 är Miljöpartiet. De gick från att vara det största partiet till att nu vara det endast femte största. 

– Jag tror att Centern har ”snott” flera röster från MP. De har liknande kärnfrågor och C har ett bra rykte just nu och är väldigt profilerat medan Miljöpartiet har tappat förtroende genom att ha suttit i regering. Jag blev däremot förvånad att MP tappat så mycket på skolan.

Andra partier som överraskade Sven är Feministiskt Initiativ och Piratpartiet. Fi fick till exempel endast 1,5 procent av rösterna jämfört med de fem procenten som de fick i det förra skolvalet. 

– Jag trodde att de skulle öka och nästan nå 10 procent. Men de flesta märker kanske att de inte har så stor chans att nå riksdagen och då kanske man istället röstar på Vänsterpartiet som har ökat märkbart, säger han och fortsätter:

– Piratpartiet har å sin sida helt försvunnit. De fick inte en enda röst i år medan 2014 var det ändå en skara som röstade på dem. 

Mycket av snacket inför valet har handlat om hur en regeringsbildning kommer att kunna se ut. Enligt eleverna på Svf vinner Alliansen blockstriden med totalt 47,1 procent medan de rödgröna fick 42,7 procent av skolans röster.

– Det var lite speciellt, de rödgröna brukar gå bra på skolan men nu har det skiftat. Det blir ju fortfarande en minoritetsregering så SD blir ju den viktiga vågmästaren. 

Enligt skolans valresultat skulle alltså Ulf Kristersson förmodligen bli ny statsminister i Sverige. Eller möjligen att Annie Lööf hade antagit den rollen då C blev största partiet. I sådana fall skulle hon blivit Sveriges första kvinnliga statsminister.

Sedan det förra valet har även valdeltagandet på skolan ökat. Totalt 204 elever lämnade giltiga röster vilket blir cirka 72 procent av eleverna. En ökning på cirka fem procentenheter.

– Det var kul att så många kom och röstade och det var även spännande att se resultatet. Jag hoppas att många känner sig lite säkrare när de går och röstar på söndag, säger Sven Gustavsson.