Många svenskar startar sin dag med en kopp ”svart guld”. Nu ska det avgöras vilken barista som gör det bästa kaffet i Sverige.
– Att vinna SM betyder mycket, man får ett kvitto på att man är duktig och kan till och med få sponsorer, säger Ida Strid, ordförande för Kaffe-SM.

 Svenska mästerskapen i kaffebryggning startade under onsdagen och pågår nu i fyra dagar. Den publikfest de hade hoppats på verkar det inte bli. Under starten av mästerskapet gick åskådarna som tagit sig till Spira, att räkna på en hand. En av anledningarna kan vara att det är ett nytt koncept för Jönköpingsborna.
– SM i kaffe har funnits sedan 2006 och vi brukar tävla i Stockholm. I år och nästa år kommer vi vara i Jönköping, förklarar Ida Strid, ordförande för tävlingen.
– Först är det kval, sedan blir det final om fyra dagar och vinnaren får åka till VM. Det brukar hållas i Seoul eller Budapest, fortsätter hon.

Ida Strid, ordförande för Kaffe-SM, är positiv till att tävlingen flyttas till Jönköping.
Ida Strid, ordförande för Kaffe-SM, är positiv till att tävlingen flyttas till Jönköping. Foto: Charlotte Göransson, 

 

I år står 37 deltagare i startfältet och kämpar för att bli Sveriges bästa barista. Hur betygsätts då de tävlande? En internationell domarkår på fyra personer har flugits in, och är enväldig jury. De bedömer inte bara smaken på kaffet, menar Strid.
– Det handlar om att föra sig rätt och ha bra utstrålning. Sedan är det självklart smaken på kaffet. Men framförallt så förväntas baristan förklara för juryn hur kaffet ska smaka innan de brygger det, och matchar förklaringen smaken så får de höga poäng.

Under fyra dagar kommer tävlingen bestå av fem olika moment som de tävlande ska behärska. Det handlar bland annat om vanligt bryggkaffe, Latte Arts och Cup tasters.
– Jag ser mest fram emot Latte Arts. Då handlar det inte om smaken utan att presentera det fint. Man gör mönster med grädden och det är väldigt konstnärligt, berättar Strid.

Invigningen och starten av Kaffe-SM i Spira lockade som sagt inga mängder. Men tävlingen är också fyra dagar lång.

Axel Göransson

G-BVQ5VFQ7W4