Innan jag går in i konsertlokalen sätter jag mobilen på ljudlös. Det säger en del om var Smokie står nu för tiden.
Jag kan inte påstå att jag hade lärt mig gå – eller ens kommit till världen – när britterna hade sina glansdagar men jag tror inte att det är så här det har sett ut i alla år. Ingen musik före konsertens början men däremot en värd som går upp på scen och introducerar bandet. Idel sittplats och en ständigt åldrande publik, något avslappnat uppklädd för söndagsunderhållning mitt i veckan. I vissa fall också med ett par glas rödvin i blodet. En viss kontrast till de horhus och strippklubbar man spelade på förr om åren, som sångaren Mike Craft (skämtsamt, frågetecken) berättade om.

Bandet får kämpa
Helt klart är i alla fall att besökarna inte är där för att headbanga och göra djävulstecken. Bandet får kämpa för att hålla publiken igång. Allsången är skral men Craft och grabbarna håller skenet uppe.
Publiken reser sig på bandets begäran och även en rullstolsbunden kvinna gör ett försök att komma på fötter när Smokie bränner av gamla klassiker som I’ll meet you at midnight, Wild angels och förstås Living next door to Alice. Och dessutom en svängig cover på Creedences Have you ever seen the rain.

Sluta sabba låten
Men ur min bekväma fåtölj ramlar jag aldrig. Det hade jag å andra sidan inte väntat mig.
Vad som däremot irriterar mig är att många av fansen väljer att försöka förstöra Alice-låten med den helt meningslösa och larviga frasen ”Alice, who the fuck is Alice” mitt i refrängen.
Det värsta är nästan att Smokie själva har varit med och sabbat sin lånade hit genom att göra en studioinspelning på eländet.
Var rädda om den låten, gubbar!

Smokie
Jönköpings Konserthus 14/3 2012
Betyg: 3/5.
Bäst: Have you ever seen the rain.
Sämst: Linjen “Who the fuck is Alice”.

Setlist:
Something’s been making me blue
Lay back in the arms of someone
Tomorrow
It’s your life / Take good care of my baby / Mexican girl / For a few dollars more (medley)
Wild angels
If you think you know how to love me
Will you still love me tomorrow
Changing all the time
Baby it’s you
If I can’t love you
And the night stood still
Don’t play your rock n’ roll to me
I’ll meet you at midnight
Oh Carol
Needles and pins
Encore:
Have you ever seen the rain
Living next door to Alice

G-BVQ5VFQ7W4