IMG_0106

Jönköping var 2013 den tredje bästa staden på att sälja majblommor. Slagna av endast Stockholm och Göteborg som sålde för 3 respektive 2 miljoner, så sålde mellanstadiebarnen i Jönköping majblommor för 380 000 kronor. Allra bäst var eleverna på Torpaskolan som sålde för 110 000.

Under två veckor varje vår dyker de upp med sina väskor. Utanför mataffärer, på torget och vid tågstationen, överallt syns barn som säljer majblommor. Barn som vill göra vad de kan för att hjälpa andra barn som är i behov av ett extra bidrag. Våren 2013 sålde barnen i Jönköping majblommor för 380 000 kronor vilket är en ökning med 45 procent jämfört med 2012 år försäljning som låg på 260 000 kronor.

– I Jönköping finns en stark tradition och stort engagemang och det finns framför allt vuxna som är beredda att engagerar sig så mycket som krävs, menar Stefan Thilén som är insamlingsledare från Majblommans Riksförbund.

Gratta och Tacka

Av de 380 000 kronorna som försäljningen inbringat var majblommor värda 110 000 kronor sålda av elever som går på Torpaskolan som också var den skola som sålde mest i hela Jönköping.

– Så vi är här för att gratulera dem och tacka dem för ett bra arbete, säger Stefan Thilén som besökte skolan tillsammans med Eber Fransson som är ordförande för Majblommans lokalförening i Jönköping.

– Det är inte ofta som jag får chans att träffa säljarna, så det är väldigt kul att kunna få ge dem lite uppmuntran, menar Stefan.

Lyckas med bravur

Lise-Lotte Carlsson är skolsjuksköterska på Torpaskolan och den som ansvarar för Majblommeförsäljningen.

– Det är många elever som har svår med ämnen som matte och svenska och känner att de misslyckas med det mesta, men att sälja majblommor lyckas de med bravur, det tycker jag är roligt att se, menar hon.

– Det är viktigt att tänka på för lärarna också, att det inte är bara det som man lär sig i kunskap som är viktigt i skolan, avslutar hon.

G-BVQ5VFQ7W4