Bild 1

 

USA har för första gången inlett ett flyganfall mot mål som tillhör terrorgruppen IS i Syrien. Mer än 20 mål ska ha träffats i ett av gruppens starkaste fästen i Raqqa, uppger källor till USA Today.

 

Vid 07.00-tiden rapporteras tiotals dödade eller skadade IS-krigare av Rami Abdulrahman som är chef på SOHR, Syriska människorättsobservatoriet till Reuters.

 

Försvarshögkvarteret Pentagons presschef John Kirby bekräftar uppgifterna om att USA tillsammans med flera arabländer har attackerat Syrien.

– Jag kan bekräfta att USA:s militär tillsammans med styrkor från allierade länder genomför en militäroperation mot IS-terrorister i Syrien, med en kombination av jaktflyg, bombplan och Tomahawk-robotar, säger han.

 

Pentagon vill inte berätta var i Syrien som attacken har genomförts, men enligt bland andra CNN ska de i första hand ha riktats mot ett av IS starkaste fästen al-Raqqa.

 

Syrisk stats-tv uppger att regimen i landet var förvarnade om anfallet.

– Amerikanerna hade informerat den syriske representanten i FN att attacker mot terroristerna i IS skulle utföras i Raqqa, meddelar uttrikesdepartementet i Damaskus.

 

Sedan den 8 augusti i år har USA genomför 190 flyganfall mot IS i Irak, men nattens anfall är det första som riktats mot mål i Syrien. Detta efter att Barack Obama i ett tal för två veckor sedan förklarat krig mot terrorgruppen.

 

– Jag kommer inte att tveka att agera mot IS i såväl Syrien som Irak, sade Obama då.

 

 

Under gårdagen rapporterade SR att IS har riktat hot mot Frankrike efter franska flygangrepp mot terrorgruppens fästen i Irak. IS har uppmanat sina anhängare att döda medborgare från de länder som deltar i en USA-ledd koalition som ska bekämpa gruppen. Frankrike är tillsammans med USA ledande för denna koalition.

I fredags genomförde franska flygplan bombangrepp i Irak, och nu har IS svarat med hot om terror mot Frankrike. Inrikesministern Bernard Cazeneuve säger att regeringen kommer göra allt för att skydda fransmännen, bland annat genom att ha militärer på flygplatserna i Paris och tungt beväpnade poliser och uttryckningsfordon vid muséer och andra platser där många människor är i rörelse.

 

Jakob Romeborn