Uselt svampår
En sällsam syn i Jönköpings skogar                    Foto: Viktor Ylenfors

 

Varje höst är det många Jönköpingsbor som ger sig ut i skog och mark för att, med svampborste och svampkniv i högsta hugg, fylla korgen med skogens olika svampläckerheter. Men de som gett sig ut denna höst har dock fått leta länge.

En vacker sommar med mycket sol och lite regn har bidragit till att skog och mark har torkat ut och skapat en miljö som är högst olämplig för svamparnas välmående och överlevnad.
– Det är ganska givet, det har varit uselt med svamp i år, säger Anders Strandh, som är ordförande för Södra Vätterbygdens svampklubb.
– Annars har vi många olika biotoper här i Jönköpingstrakten, så förutsättningarna för goda svampår är stora.
Biotop är ett begrepp för en typ av omgivning där speciella djur- eller växtarter hör hemma. Omgivningen kan variera mycket, till exempel i markanvändning och skogens terräng. Trots detta är utsikterna dåliga i år.
– Eftersom det enligt prognoserna inte kommer komma något regn de närmaste två veckorna heller, så är nog chanserna små för att svampbestånden kommer återhämta sig, säger Strandh.
Som ordförande för svampklubben har han stor erfarenhet av svampplockning men var det är lättast att hitta svamp i Jönköpingsområdet vill han dock inte avslöja.
– Det vet du väl att man aldrig avslöjar sitt bästa svampställe, säger han och skrattar.
Det han dock kan tipsa om är att söka sig längre ner mot slänten.
– Om man går lite längre och rör sig längre ner mot våtmarker och fuktiga områden är chanserna att hitta bra svampställen större, säger han.
”Som knaperstekt bacon”
De svampar som han själv är på jakt efter är rimspindling och blomkålssvamp.
Rimspindling är en svamp som ofta tillagas genom exempelvis stekning. Blomkålssvamp är en parasit som är ätbar. Den växer på gamla tallar och svampens struktur kan liknas vid en blomkål.
– Jag brukar äta de på alla möjliga sätt som till exempel i gräddstuvning, i paj eller en god svampsås, menar han.
– Eller att helt enkelt smörsteka dem riktigt hårt, nästan så att de blir som knaperstekt bacon, det är gott, avslutar Anders Strandh.

Text: Anna Leijon, Viktor Ylenfors

G-BVQ5VFQ7W4