Framtiden för den svenska folkhögskolan, det tuffa debattklimatet, det fullspäckade schemat under valrörelsen. Det är några av frågorna som utbildningsminister Anna Ekström, (S), ger svar på.

 ーJag är beredd att köra ända in i kaklet för att göra ett bra val, berättar utbildningsministern.


Under valrörelsen sista vecka fick eleverna på Södra Vätterbygdens folkhögskola chansen att lyssna och ställa frågor till utbildningsminister Anna Ekström, (S). Efteråt fick vi från Journalistlinjen en liten pratstund med utbildningsministern, som mer än gärna berättade om sin bild av folkhögskolan som utbildningsform.

ーDe svenska folkhögskolorna har fyllt en viktig funktion i över 150 år, och hjälpt många människor, som inte kommit till sin rätt på gymnasiet, att få en andra chans. Sen får vi inte glömma alla yrkesutbildningar som blivit starten för många karriärer inom både journalistik och kultur, berättade hon.

ー Så enligt mig har folkhögskolan en given plats i det svenska utbildningslandskapet.

Med bara dagar kvar till valet börjar den intensiva valrörelsen gå mot sitt slut. Enligt Anna Ekström har hennes senaste månader bestått av jobb, jobb och mer jobb.

ー Mitt schema har varit helt hysteriskt. Jag har fått avstå både sömn och att träffa vänner, men samtidigt är valrörelsen en sorts högtid för mig och jag är beredd att köra ända in i kaklet för att göra ett bra val, berättade hon.

Vi har sett mängder med hårda debatter, utspel i media och anklagelser som “klimatförnekare” och “islamistkramare” haglar på Twitter. Håller ni debatten på en acceptabel nivå?

ー Jag som varit med ett tag, tycker inte att debatten har varit hårdare än vanligt. Det ska vara en hård debatt, då synliggörs skillnaderna mellan partierna och det underlättar för väljarna, svarade hon.

Den 2 september höll två av dina kollegor i regeringen en presskonferens, för delge vad som, enligt er, visar på kopplingar mellan Putins Ryssland och Sverigedemokraterna. Är det en acceptabel nivå för två ministrar?

ー Det tycker jag absolut att det är. Enligt vår uppfattning har vi på fötterna i den frågan, därför var presskonferensen, precis som Ygeman sa, ren konsumentupplysning.

G-BVQ5VFQ7W4