Stötta kapitalismen, skolan och fotbollsarenan var några av frågorna som debatterades under Jönköpings-Postens valdebatt. Det bjöds också på en del pajkastning, långa svar och mikrofoner med rundgång under tisdagskvällen.

Sammandrabbningen ägde rum på Harrys i Jönköping och alla partier i kommunfullmäktige var där. Politikerna fick utmana varandra i dueller där varje representant fick välja ämne och motståndare för att sen debattera i tre minuter. Det varvades med att politikerna fick svara ja eller nej med hjälp av röda och gröna lappar om de kunde lova olika vallöften som moderatorerna läste upp. 

I en av duellerna debatterade Peter Jutterström från Moderaterna och Jerry Hansson från Vänsterpartiet huruvida Vänsterpartiet vill avskaffa kapitalismen eller inte, vilket bjöd på en del skratt och rop.

En annan duell där det brände till var mellan Margareta Sylvan från Miljöpartiet och Kristian Aronsson från Sverigedemokraterna. Sylvan frågade Aronsson om han ville låsa in kvinnorna eftersom Sverigedemokraterna vill göra det möjligt att sambeskattas när man är gifta, något som slopades 1971. Aronsson hävdade dock att det kan vara en bra möjlighet att sambeskattas när man till exempel är egenföretagare.

Det stora huvudämnena för kvällen var annars skola, vård och omsorg,  som alla politiker hade högt upp på sin lista när de fick rangordna vad de tyckte var viktigast att prioritera. Det märktes också vid publikens frågor på slutet då frågor om religösa friskolor togs upp.

Som avslutning fick deltagarna chansen av moderatorerna att säga något snällt om varandra. De som inte fått chansen att kasta paj tillräckligt mycket innan såg till att göra det då medans andra var mer diplomatiska. 

Eftersom det var mer enskilda dueller än en enda stor debatt är det svårt att utse någon vinnare av kvällen. När de fick rangordna vilka frågor som skulle prioriteras skiljde sig inte deras listor mycket, något som kanske fick en del att höja på ögonbrynen. Sänkta skatter var något som låg längst ner på de flesta partiets listor, bland annat Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. I övrigt kändes det som att det skrapades mer på ytan än verkligen debatterades. Politikerna fick berätta om sina hjärtefrågor och välja vad de ville prata om. Ingen valde till exempel att prata om sommarens torka, höghastighetsbanan gasade man förbi och diskussionen om offentliga toaletter vid badstränderna lös med sin frånvaro. Men det är klart, det har börjat regna så vi har ju ingen extrem torka eller värme längre. 

 


G-BVQ5VFQ7W4