Ny teknik i bowling: ”Här för att stanna”

Det blir allt vanligare att ha två händer på klotet i bowling, både bland amatörer men också bland proffsen.
– Det är här för att stanna, säger Peter Engström, instruktör på Brinellgymnasiet, Nässjö.

De senaste åren har fler börjat ha båda händerna på klotet istället för det traditionella enhandsgreppet och Jönköping är inget undantag. Bowling City är en bowlinglokal där cirka 100 stycken är aktiva fördelat på fyra föreningar.
– Jag skulle tro att det är fyra-fem stycken som spelar med tvåhandsfattning. Gemensamt för alla är att de har gått över till den stilen på senare dar, säger Viktor Nyberg Hörlin som jobbar på Bowling City. 

På RC Bowl, en annan bowlinghall i Jönköping är trenden likadan
– Vi ser att fler, främst ungdomar, börjar spela med två händer på klotet, men även många äldre bowlare väljer att testa den nya tekniken, säger Niclas Haskovec, bowlingchef på RC Bowl.

Peter Engström är förbundskapten för norska juniorlandslaget och instruktör på Sveriges enda Riksidrottsgymnasium för bowling. Han tror att tvåhandsgreppet är här för att stanna. Anledningen till det är att flera av världens bästa bowlare använder sig av tvåhandsgreppet och därmed inspirerar den yngre generationen.
– Det bästa med tvåhandsgreppet är att man får betydligt mer rotation på kloten vilket gör att hastigheten när klotet träffar käglorna blir högre. Man kan också utnyttja banans bred mer vilket är en stor fördel.  

Men Peter berättar också att det finns negativa aspekter med den nya stilen.
– Jag tror att vi bara kan ha sett toppen av ett isberg. Det finns i nuläget ingen forskning men mycket tyder på att användandet av tvåhandsgreppet kan medföra skador. Det blir ett större vridmoment och därmed en större belastning för ryggen. 

Peter är instruktör för 33 elever på Brinellgymnasiet och fem av dem använder sig av tvåhandsgreppet och han tror att det kommer bli allt vanligare.
– Jag tror absolut att vi kommer se fler och fler som spelar på det sättet, bowling är en materialsport som ständigt utvecklas.

Det finns nästan inga kvinnor som idag har anammat den nya tekniken men Peter tror att tvåhandsgreppet snart kommer få genomslag på tjejsidan.
– Nora Johansson från Eksjö tror jag kan bli riktigt bra och hon är en av få som använder sig av tvåhandsgreppet.


Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up