Jublet har uteblivit för Jönköpings IK i år. Efter ännu en förlust i söndagens möte med Sirius är nu laget fast förankrat i botten av tabellen i Superligan. Tränare Riihimäki sitter för närvarande säkert, men inga garantier ges.

– Om trenden fortsätter och de andra lagen framför oss drar ifrån så måste vi ändra på något, säger ordförande Lars Birging. 

Tio matcher har gått i årets Superliga men JIK har fortfarande inte lyckats ta en enda seger. Trots ändringar i truppen och viss ändring i spelsystemet har förlustraden bara förlängts.

– Det har gått långt in på säsongen nu och vi har börjat skruva på vissa saker, till exempel spelar vi mer defensivt nu än tidigare, säger Birging.

Likt förra säsongen, då det också gick tungt, tänker de försvar i första hand för att sedan kontra in mål istället.

– Vi får sluta spela rolig innebandy helt enkelt, fortsätter han.

 Anlitad psykolog

JIK är vana att ligga pyrt till i början av säsongen, förra och förrförra året var läget detsamma som nu, alltså klart sist placerat i tabellen. Om de kan ha nytta och ta lärdom av att ha varit i samma sits innan återstår att se. För att ta sig ur det prekära läget använder sig laget av en psykolog.

– Mycket sitter i skallen på killarna. Som i matchen i söndags där vi har ledningen flera gånger men tappar ändå. Psykologen ska prata med dem så att ingen känner sig tyngd av stundens allvar, säger Birging.

 Bra juniorer

Även om en nedflyttning skulle slå hårt mot klubben så är känslan långt ifrån den som fanns år 2009, då klubben förlorade den avgörande matchen i derbyt mot Mullsjö vilket innebar spel i näst högsta ligan.

– Då var ekonomin under all kritik och vi var beroende av spelare utifrån. Nu ser vår ungdomssida riktigt vass ut och flera av våra juniorer är med i ungdomslandslag, säger Birging.

Idag har klubben 550 aktiva medlemmar, över 200 mer än för fyra år sedan. Utlåningarna fungerar på ett bättre sätt där de som inte får speltid i högstaligan får chansen i andra lag, bland annat Husqvarna IK.

Trots att klubben ser ut att klara sig på egna ben vid en degradering så tänker inte ledningen ge upp säsongen än. En del obekväma beslut kan komma bli tvunget att tas.

– Innan vi blir avhängda kommer vi att göra något. Just nu sitter tränaren säkert men det pågår diskussioner hela tiden, mer kan jag inte säga, säger Birging.

 ”Allt kan hända”

Tidigare sportchef och nuvarande föreningsutvecklare Christian Lindahl har även han tankar om vad som gått snett.

– Jag tror att vissa spelare ibland har börjat tvivla på spelsystemet vi har och dess brister. Det viktigaste i nuläget är att få alla att tro på det vi gör, säger han.

Men än finns gott hopp om en förbättring.

– Förra året låg vi sist efter 16 omgångar och nu har det bara gått tio så allt kan fortfarande hända, säger Lindahl.

Läget i tabellen är dock mycket kritiskt, inte en seger och endast tre inspelade poäng. Det är sex poäng upp till säker mark och lagen över dem har visat fin form de senaste matcherna.

Varför hör JIK hemma i Superligan?

– Vi har en tradition som inte många andra lag i superligan har och vi ska vara här, så är det bara. Den farten vi har nu på träningarna har jag aldrig sett tidigare, känslan är god, säger Lindahl.

Nästa match är mot Växjö hemma i Idrottshuset på torsdag.JEJK

G-BVQ5VFQ7W4