Gårdagens förlust mot Norrköping Dolphins blev slutet på Nässjö Baskets bästa säsong någonsin. Men trots besvikelse över förlusten ser tränare Joakim Källman på denna säsong med endast positiva ögon.
Man kan inte säga annat än att det varit succé, säger han

Igår kväll nådde Nässjö Basket slutet på sin säsong då laget förlorade den sjätte semifinalmatchen mot Norrköping Dolphins i herrarnas basketslutspel. Siffrorna skrevs till 86-89, ett resultat som innebär förlust med 4-2 i matcher. Enligt tränare Joakim Källman var det slarv i matchens fjärde period som fällde avgörandet
– I slutet av matchen tycker jag att vi kunde varit mer skarpa, vi kan inte slarva på det sättet mot ett så bra lag som Norrköping, säger han dagen efter matchen. 

Trots gårdagens förlust kan Nässjö se tillbaka på klubbens mest framgångsrika säsong någonsin då laget för första gången i klubbens historia lyckades nå semifinal. Ett mål laget har haft sedan Källman tog över som tränare 2019. Men målet har också varit att skapa en vinnarkultur i laget, något Källman menar har saknats i Nässjö tidigare.
– Vi pratar om det tidigt och sedan gäller det att sätta upp målsättningar och riktlinjer hur för vi ska agera på matcher och träning.

Klubbrekord

Förutom semifinal har Nässjö också slagit klubbrekord i antal vinster. På väg till semifinalen slog man i kvartsfinal ut regerande mästarna Borås efter seger på bortaplan i en direkt avgörande match. Att man nu i semifinalen dessutom pressade Norrköping är enligt Källman ett kvitto på de steg laget har tagit under säsongen.
– Alla spelare har verkligen lyft sig, det är det som gjort att vi kommit dit vi har kommit.

Basketfeber

Intresset för basket har också ökat i Nässjö och Källman berättar att såväl spelare som ledare numera blir igenkända på stan. Medialt har basketen också fått mycket uppmärksamhet då stor del av matcherna i årets SM-slutspel har sänts på SVT. Något som Källman anser är helt ovärderligt för Nässjös framtid och han hoppas att denna framgång kan leda till fler sponsorer och bättre budget, något som han menar behövs för att kunna vara bland de bästa i Sverige
– Att gå till semifinal kan man göra någon gång, men vill man etablera sig på den nivån måste man bygga vidare.

Stolthet

I och med uttåget har Nässjö nu spelat färdigt för säsongen och härnäst väntar dagar av utvärdering där klubbens framtid kommer diskuteras. Joakim Källman har ett år kvar på kontraktet och har som ambition att fortsätta som tränare. Trots att många i nuläget är besvikna över gårdagens förlust tror han att den känslan snart kommer förbytas mot stolthet.
– Man kan inte säga annat än att det har varit succé och det kommer fler inse när man fått mer perspektiv över detta.

Adam Fischer
j20fiad@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4